Afbeelding

Winkels in Weesp doen het beter dan vijf jaar geleden

B2b

WEESP - Meer omzet met de dagelijkse boodschappen, minder leegstand en een dikke zeven als rapportcijfer: het Weesper winkelgebied doet het beter dan vijf jaar geleden. Opmerkelijk: in de hele regio doen de winkelgebieden het over het algemeen steeds slechter.

Vorige week heeft de provincie Noord-Holland het Koopstromenonderzoek 2016 gepresenteerd: een groot onderzoek in samenwerking met de provincies Utrecht en Zuid-Holland over het koopgedrag van consumenten in de Randstad. Ruim 100.000 gezinnen deden mee. Het onderzoek moet volgens de onderzoekers dan ook als zeer betrouwbaar worden gezien.

Centrum en Hogeweij
In Weesp werden het centrum en winkelcentrum Hogeweij onderzocht. Allebei laten ze opvallend positieve resultaten zien. Terwijl in de hele regio de omzet afnam in de dagelijkse boodschappen sinds de laatste meting in 2011 (winkelcentrum Maxis in Muiden: -3,5 procent, Hilversum: -10 procent, Bussum: -35,7 procent), laat Weesp juist een groei zien. In het centrum werd in 2016 21,7 miljoen euro uitgegeven (+ 19,8 procent) en in winkelcentrum Hogeweij 22,5 miljoen euro (+ 4,9 procent).

Een teruggang is wel duidelijk te zien in de niet-dagelijkse boodschappen. Daarin loopt Weesp gelijk met de rest van de regio, want overal loopt de omzet in die categorie terug. In het centrum is de omzet met 12,5 miljoen euro nog maar 67,5 procent van wat het vijf jaar geleden was. In Hogeweij zakte de omzet van 1,3 miljoen euro naar 0,6 miljoen (-54 procent).

De Weesper
Dat het centrum en winkelcentrum Hogeweij het vooral moeten hebben van de Weespers zelf kan geen nieuws zijn. 88 procent van de bestedingen van winkelende consumenten in het centrum is van een Weesper. In Hogeweij is dat 80 procent. In het centrum is daarnaast 1 procent van de aankopen gedaan door een toerist. Die laatste groep gaf in 2016 200.000 euro uit.

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant