Maurits Kuppens en Ingrid Kikkert
Maurits Kuppens en Ingrid Kikkert

85% bedrijfsruimte wordt benut, beter dan landelijke tendens

B2b

WEESP - Noem een adres op een bedrijventerrein in Weesp en Maurits Kuppens en Ingrid Kikkert dreunen moeiteloos op hoeveel vierkante meters het pand telt, wie de eigenaar en de huurder zijn en wanneer het voor het laatst is opgeknapt. Tijd voor een gesprek met deze bedrijfsmakelaars van Van Lonkhuizen over de stand van zaken op het bedrijventerrein.

In het kantoor van Van Lonkhuizen aan de Leeuwenveldseweg krijgen we bemoedigende cijfers bij de koffie. Voor een goed begrip leggen Maurits Kuppens en Ingrid Kikkert uit dat er een verschil is tussen 'aanbod' en 'leegstand'. Zo worden er vierkante meters aangeboden terwijl ze (nog) niet leeg zijn. Andersom staan er panden leeg die niet op de markt worden aangeboden. Een voorbeeld is een kantoorkolos op het terrein van Abbott dat als niet-verhuurbaar wordt beschouwd.


Dat gezegd hebbende, nu de cijfers. Het aanbod aan bedrijfshallen is nu zo'n 25.000 vierkante meters. Dat was enkele jaren geleden 60.000. Aan kantoren is er een aanbod van 12.000 vierkante meter, terwijl dat enkele jaren geleden zo'n 20.000 was. Het aanbod aan beschikbare ruimte in Weesp is per saldo teruggekomen naar het niveau van voor de crisis. Alles bij elkaar mag je kort door de bocht stellen dat 85% van alle courante bedrijfsruimte benut wordt. Daarmee loopt Weesp voor op de landelijke tendens (20% leegstand medio 2015). Nog een kanttekening: de cijfers zijn een momentopname.

Wanneer is de positieve lijn ingezet?
"Sinds het einde van de crisis, zeg medio 2015. Wat we zien is dat het vooral de panden zijn die zijn opgeknapt die het snelst weer verhuurd worden. Dat is natuurlijk ook logisch: een pand dat technisch in goede staat is, is het meest in trek. Toch is dat zo simpel nog niet. Veel eigenaren hebben de neiging pas te investeren als ze een huurder hebben. Maar om die huurder te krijgen, moeten ze investeren."

Toch bestaat er bij sommigen het beeld dat er nog altijd veel leeg staat.
"Dat vinden we niet leuk om te horen. Kom maar mee, dan rijden we een rondje over het bedrijventerrein, kun je het zelf zien."

Waar komt dat verkeerde beeld dan vandaan?
"Misschien omdat je altijd wel borden van ons ziet, maar er is veel vraag dus de borden zijn meestal snel weer weg. Aanbod van bedrijfsruimte is meestal het gevolg van het feit dat bedrijven in Weesp uit hun jasje zijn gegroeid. Vaak hebben ze een aantal stappen kunnen maken, maar worden dan zo groot dat ze het hier niet meer kunnen vinden. Zo hebben we Buzaglo enkele jaren geleden zien vertrekken naar Almere en gaat later dit jaar helaas Eurosort naar 's-Graveland. Ze wilden graag in Weesp blijven en we hebben er van alles aan gedaan, maar soms lukt het gewoon niet. Dat hoeft uiteindelijk helemaal niet erg te zijn, want er komen altijd weer andere bedrijven voor terug. Dat zien we dus ook constant. Een bedrijf dat ook buiten Weesp heeft gekeken, maar gelukkig wel in Weesp blijft, is Solarclarity."


Hoe zien jullie de toekomst van het Van Houten Industriepark?
"Dat is een zorgenkindje. Het terrein maakt geen frisse en moderne indruk. Het ligt weggestopt, te ver Weesp in. Het zijn kantoorkolossen van 1500 en 7000 vierkanter meter. Wie zo veel nodig heeft, zit al in Zuidoost. En je gaat Zuidoost niet verruilen voor het Van Houten Industriepark. Eén pand van 7000 vierkante meter op het terrein van Abbott is domweg onverhuurbaar. Misschien kan een deel van de gebouwen omgebouwd worden naar woningen, maar het is vanwege de nabijheid van Abbott de vraag of dat kan. Kortom, hier is het lastig."

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant