Afbeelding
Foto: Paul Rohol, pr-fotografie

Bijna: Weesp Chamber Music Festival

Cultureel

WEESP - Langzaam maar zeker bereiken de voorbereidingen voor het Weesp Chamber Music Festival op 15 tot en met 19 maart hun hoogtepunt: het vier jaar geleden bescheiden begonnen initiatief van het Navarra String Quartet verspreidt zich als een olievlek over Weesp.

Ook Weesper violiste van het Navarra String Quartet Marije Johnston wringt zich in alle bochten om alles op tijd af te hebben. Ze woont sinds anderhalf jaar met haar Engelse echtgenoot Magnus Johnston, met wie ze samen in Navarra speelt, in Weesp. Was ze vorig jaar nog maar net bevallen van hun dochter Alma, dit jaar is de tweede opkomst.

Marije straalt. "Met ook nog twee concerten in het Concertgebouw volgende week maken we een intensieve periode door. Zelf ben ik druk met de repetities en workshops voor het scholenproject over Dracula, dat Navarra op 15 maart samen met scholieren uitvoert. Daarnaast is er de afstemming met de bevriende musici die voor ons de grote internationale podia verruilen voor optredens in de Van Houtenkerk. Ik maak nu van dichtbij mee hoeveel werk er bij de organisatie van het festival komt kijken. Maar er zijn zo veel lieve Weespers die wat willen doen, die hun huis beschikbaar stellen als repetitie- of logeeradres of spontaan aanbieden om maaltijden te koken. Ik vind de dynamiek geweldig inspirerend en het maakt voor mij dit festival nog specialer."

Olievlek
Het is de vierde editie van het WCMF, dat over een week losbarst. Door Weesper altvioliste Simone van der Giessen werd Navarra verliefd op de sfeer en akoestiek van de Van Houtenkerk. De vrijwilligersgroep werd de Stichting Chamber Music Weesp en elk jaar sleept het Weesp steeds meer mee in hun liefde voor klassiek. Marije: "Wij willen graag dat alle Weespers zich uitgenodigd voelen bij deze bijzondere concertreeks en activiteiten. Voor kinderen is er het scholenproject met Dracula, geregisseerd door de Weespse Annechien Koerselman, het miniconcert met het Elias String Quartet en de Gooische Muziekschool, het Open Podium met muziekschool Globe en het jeugdconcert met het Cuypersensemble met een high tea met cookies van Weesper bakkers. En hoe leuk is het dat we operazangeres Karin Strobos en fluitiste Felicia van den End enthousiast voor het WCMF konden maken. Het toeval wil dat zij ook in Weesp wonen. En Daria van den Bercken, met wie zij Trio Strobos vormen, ken ik nog van de finale van het Amsterdamse Grachtenfestival. Het is één groot warm bad, ik heb er zo'n zin in!" De violiste raakt niet uitgesproken over al het moois op het programma. Het Late Night Candlelight met de Schotse Donald Grant - die ook de peetoom van Alma is - belooft een vrolijk 'fiddle'-feestje te worden. "En mag ik ook Navarra's zondagmorgenconcert 'Seven Last Words' noemen? Een combinatie van beeld en muziek en steeds als we dit spelen worden we geraakt door de impact van het stuk."

Zie voor tickets en programma: weespchambermusicfestival.nl.

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant