Funderingen zijn erg slecht, aldus Ymere
Funderingen zijn erg slecht, aldus Ymere

Verplicht funderingsherstel Rode Dorp. Kosten? 80.000 euro

Buurt / wijk

WEESP - Zes huiseigenaren in 'het Rode Dorp' moeten hun fundering laten opknappen. Dat hebben ze van Ymere te horen gekregen. De funderingen van de hele karakteristieke wijk zijn slecht, Ymere gaat ze van allemaal opknappen en de zes moeten meedoen om te zorgen dat de hele wijk niet in gevaar komt. 

Het Rode Dorp is de naam voor de sociale woningbouw in de Talmastraat, Singel en Schaepmanstraat. Bijna alle huizen zijn in eigendom van Ymere, maar zes zijn er begin 2000 door de Woningbouw verkocht. Nu blijkt dat de funderingen onder de huizen aan de noordkant van de wijk gevaarlijk slecht zijn. Ymere heeft besloten ze allemaal te gaan vervangen. 

Dat levert een probleem op voor de zes particuliere huiseigenaren, want die delen onder meer de muren met de huizen van Ymere. Er is aan de huiseigenaren medegedeeld dat Ymere nog deze zomer aan de funderingen gaat beginnen. Er is houtrot in de palen en betonrot in de funderingsbalken geconstateerd bij een grootschalig onderzoek.

"Het is heel vervelend, maar het funderingsherstel moet per blok worden uitgevoerd. Daarbij is niet meedoen geen optie, we zullen het met zijn allen moeten doen willen we de wijk voor de toekomst kunnen behouden", zo stelt de woningcorporatie.

80.000 euro
Een enorme kostenpost. Funderingsherstel gaat per huis 80.000 euro kosten. Daarbij wordt de hele benedenverdieping gesloopt, de vloer en de funderingsbalken verwijderd en nieuwe palen geslagen. Dan komt er een nieuwe vloer in en worden de muren opnieuw opgebouwd.

Emoties
De emoties in de buurt over het verplichte herstel lopen ondertussen op. "We zijn nog in gesprek met de particuliere huiseigenaren, en in samenspraak met de aannemer bieden we nu ook de mogelijkheid om alleen de vloer te doen. Dat kost dan 45.000 euro, maar de moeten de bewoners zelf de binnenmuren weer terugzetten en de verdere inbouw doen", aldus Ymere.

Jaar
Het werk moet deze zomer beginnen. Daarbij worden eerst de blokken gedaan met alleen huurwoningen. De blokken met ook particuliere huizen komen als laatst aan de beurt om bewoners zoveel mogelijk tijd te geven. Die blokken komen in 2018 aan de beurt. 

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant