Afbeelding

Waterlinie op weg naar werelderfgoed

Cultureel

WEESP - Een flinke stap op weg naar de werelderfgoedstatus van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Gemeenten, waterschappen, Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer steunen de voordracht nu officieel. 

Weesp maakt onderdeel uit van die Nieuwe Hollandse Waterlinie, een ring van vestingwerken die Nederland moest beschermen ten tijde van oorlog. Voor Weesp is de voordracht overigens niet zo spannend, de vestingwerken van de stad zijn al werelderfgoed omdat ze ook deel uitmaken van de Stelling van Amsterdam (een andere verdedigingslinie) en die is al benoemd tot werelderfgoed.

Maar voor bijvoorbeeld de vestingwerken van Naarden is het een hele belangrijke stap. De vesting Naarden is namelijk geen onderdeel van de Stelling van Amsterdam en dus nog geen werelderfgoed.

2017 is voor de Nieuwe Hollandse Waterlinie een spannend jaar in het proces naar de Werelderfgoedstatus. In mei besluiten de colleges van de vier provincies over de indiening van het nominatiedossier. Vervolgens moet in december de ministerraad instemmen. In januari 2018 biedt de minister van OCW namens de regering het dossier aan bij UNESCO in Parijs. UNESCO toetst dan of de Nieuwe Hollandse Waterlinie vanaf 2019 de Werelderfgoedstatus mag dragen, als uitbreiding van de Stelling van Amsterdam.

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant