Afbeelding
Foto: Reinand Visscher

Een jongensdroom in wording voor Mees

Sport

WEESP - Gescout worden door een topvoetbalclub en dan ook nog eens doorstromen, dat is toch de droom van vrijwel iedere jongen? Voor Mees de Wit (19) uit Weesp is het een droom die werkelijkheid aan het worden is. Als jong jochie speelde hij zich in de kijker en ligt een toekomst als profvoetballer binnen hand bereik.

Afgelopen vrijdag schoof Mees de Wit samen met zijn begeleider Stefano van Delden aan in Lokaal Centraal op Radio Weesp. In dat gesprek blikte hij met presentator Sjoerd Stoop terug op de dag waarop zijn leven veranderde.

"Met de F2 speelden we thuis bij FC Weesp. Ik was toen een jaar of 7, misschien 8. Er stond een wat oudere man langs de lijn die ik niet kende. Hij stond met mijn vader te praten. De man vertelde dat hij van Ajax was, maar ik geloofde dat eerst niet. Hij liet toen een pasje zien om te bewijzen dat het waar was. Ik was natuurlijk behoorlijk zenuwachtig omdat hij toekeek, maar toch speelde ik best goed en wist ook een paar keer te scoren. Hij nodigde me uit voor het Talententoernooi. Ook dat ging goed en ik werd toegelaten tot de jeugdopleiding van Ajax. Het was in het begin wel even wennen op De Toekomst. Ik kon best aardig voetballen, maar dat gold voor al die andere jongetjes daar natuurlijk ook."


Foto: Reinand Visscher

Komend seizoen wordt het elfde Ajax-seizoen voor de Weesper, hij komt dan uit in Jong Ajax en speelt dan in de Jupiler Leaque. Andere grote clubs, waaronder PSV, AZ en Sparta, hadden ook belangstelling voor De Wit, maar de linksbuiten koos voor Ajax: "Dat is toch mijn club. Ajax heeft ook gewoon de beste jeugdopleiding. Ik heb er vooraf over gesproken met mijn huidige trainers van de A1. Die zien potentie in me, zeggen ze. Ook heb ik een gesprek gehad met de trainer van Jong Ajax. Hij zegt dat hij me beter en sterker kan maken. Ik ga ervoor." Begeleider Stefano van Delden uit Amsterdam vult aan: "Je moet altijd je hart volgen en je niet laten verleiden". Qua teamgenoten verwacht De Wit een soepele instroom: "De meesten speelden eerder ook al in de A1, dus die ken ik wel". Maar De Wit denkt dat het er in Jong Ajax wel een stuk fysieker en sneller aan toe gaat. "Ik ga mijn best doen om beter te worden en me te ontwikkelen. Het zou mooi zijn als we kampioen worden."

FC Barcelona
De Wit hoopt volgend seizoen ook al te kunnen meetrainen met Ajax 1, en misschien zelfs te debuteren. Waar ziet hij zichzelf over vijf jaar? "Dan ben ik via een middenmoot-club in Engeland of Spanje bij FC Barcelona terechtgekomen, dat is mijn lievelingsclub." Van Delden ziet zijn pupil daar wel belanden: "Mees gaat volledig voor de sport. Als hij zegt dat hij in Barcelona wil eindigen, dan gaat dat ook gebeuren. Mees heeft een groot talent en een groot doorzettingsvermogen". Van Delden begeleidt de Weesper sinds een half jaar: "Vooral op mentaal vlak. En ik neem hem randzaken uit handen, zodat Mees zich volledig kan focussen op zijn voetbalcarrière."

Thriller
De Wit kampte een tijdje met een vervelende enkelblessure, maar is nu weer helemaal terug. Zaterdag speelde hij tegen Willem 2. Al binnen tien minuten kwamen de Amsterdammers op voorsprong, dankzij een assist van de Weesper. Als hij zelf niet traint of speelt, kijkt hij graag een potje voetbal op tv. Genoten heeft hij van thriller Schalke - Ajax, die er vorige week donderdag voor zorgde dat flink wat Nederlanders later dan normaal naar bed gingen. De Amsterdammers verloren na verlenging met 3-2 en dat was goed genoeg om zich voor het eerst in twintig jaar te plaatsen voor een Europese halve finale.

De bal is rond
"Het was een spannende wedstrijd, met die verlenging die Ajax met tien man speelde. Ik vond die rode kaart voor Veltman alleen niet terecht, maar ja... de scheidsrechter beslist." Woensdag 3 mei treft Ajax Olympique Lyon. De Wit keek vrijdag samen met wat andere jongens naar de loting, die live werd uitgezonden: "Lyon is lastig. Celta de Vigo was een makkelijkere tegenstander geweest. Maar je weet het niet. De bal is rond, er kan van alles gebeuren."

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant