De oranje bak wordt uitgerold in de regio. Wanneer Weesp aan de beurt is, is nog niet bekend.
De oranje bak wordt uitgerold in de regio. Wanneer Weesp aan de beurt is, is nog niet bekend. Foto Bob Awick
Video

Ophalen afval gaat veranderen

Natuur en Milieu

WEESP - Het ophalen van afval gaat veranderen. De GAD komt met nieuwe afvalbakken, meer ondergrondse containers en een nieuw ophaalschema. De veranderingen worden gefaseerd in de regio uitgevoerd, Weesp is op zijn vroegst in 2018 aan de beurt.

Doordat we afval steeds meer scheiden, is er geen grote grijze bak voor restafval meer nodig. Een kleintje van 140 liter is genoeg. Daar staat de komst van een oranje afvalbak tegenover. Hier gaan de plastic en metalen verpakkingen en drinkpakken (pmd) in. Dat betekent voor veel huishoudens bak nummer 4, naast de grijze, de groene (gft) en blauwe (papier).

In plaats van zak
De oranje pmd-bak komt in de plaats van de losse zakken waarmee het pmd-afval nu wordt ingezameld en die vaak wegwaaien als ze op de vuilnisman liggen te wachten. Bovendien krijgt niet iedereen vier kliko's. Wie zijn afval liever zelf gescheiden wil inleveren, mag dat ook doen.

Krappe woning
Daarnaast is het zo dat in krappe woningen een "maatoplossing" moet worden gevonden, zo legt milieuwethouder Herman Tuning uit. "Soms is het veel te krap voor één of meerdere kliko's. We gaan de komende periode samen met de betreffende bewoners kijken naar de beste oplossing. Dat zou een extra ondergronds inzamelpunt in de wijk kunnen zijn."

Lees het hele artikel in de digitale editie

GooiTV besteedde in de 'RegioHub' aandacht aan dit onderwerp. 

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant