Afbeelding

Molenaars vieren molenverjaardag met pannenkoeken

Cultureel

WEESP - Het is 40 jaar geleden dat molen De Vriendschap aan de Utrechtseweg na een ingrijpende restauratie werd geopend. Nationale Molendag wordt daarom groots gevierd, volgende week zaterdag.

Op Molendag is de molen van 10 tot 17 uur geopend en zoals gewoonlijk gratis te bezoeken. Er worden molenpannenkoeken gebakken. 

Ook de allerkleinsten worden niet vergeten. Zo wordt er door theatergroep Deep-Deep vier keer een gratis voorstelling gegeven. Daarna kan er geknutseld worden aan een molentje. Het kan druk worden, dus wie het eerst komt, het eerst maalt. Ieder kind dat een mooi gekleurde kleurplaat inlevert krijgt een gratis pannenkoek. De molenaars geven rondleidingen door de molen.


De Vriendschap als wrak in 1970.

Wrak
Vroeger stonden er in en rondom Weesp twaalf molens. Daarvan is alleen De Vriendschap nog maalvaardig. De molen bleef tot in de Tweede Wereldoorlog in bedrijf, maar verviel daarna tot een ruïne. Het was de gemeente Weesp die het wrak in 1974 aankocht voor restauratie. De molen werd in 1977 weer in gebruik gesteld en maalt sindsdien weer graan tot meel. Dat gebeurt op vrijwillige basis. 


De grote restauratie in 1976. 


De heropening van De Vriendschap op molendag 1977. 

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant