Afbeelding
Foto: NH Nieuws
Video

Bewoners Lage Klompweg komen in actie tegen hardrijders

Buurt / wijk

WEESP - De bewoners aan de Lage Klompweg en de fietsers die gebruik maken van de weg vinden het er levensgevaarlijk. De weg is de favoriete sluiproute van een hoop automobilisten die de file op de A1 en N236 richting Weesp willen vermijden. Ze denken snel even binnendoor te rijden over de smalle weg.

De buurt voert actie om van de weg een 30 km-zone te maken. Buurtbewoner Peter van Bennekom wandelt vaak langs de weg. "Ik moet zeggen als ik 's avonds de hond uitlaat, heb ik altijd een zaklantaarn bij me, en er komt een auto aan dan moet ik altijd de berm induiken, want ze rijden zo met 80 á 90 kilometer per uur voorbij. En dan schijn ik wel eens met het licht van m'n zaklantaarn in de auto en dan stoppen ze en willen ze nog met je op de vuist ook". Loek Fakkeldij sluit zich daarbij aan. "Het is wachten op het eerste dodelijke ongeluk.

Buurtactie
Het is een smalle weg waar auto's elkaar nauwelijks kunnen passeren, maar toch wordt er vaak hard gereden. Samen met Veilig Verkeer Nederland zijn ze een buurtactie gestart om de weg veiliger te maken. Zo hebben ze een lasergun en stickers gekregen om actie te voeren. Met de lasergun heeft Loek al een keer 68 kilometer per uur gemeten. 

En dat terwijl er een maximale snelheid geldt van 50 kilometer per uur. Maar ook als automobilisten zich aan de regels houden, zorgen ze alsnog voor onveilige situaties, vinden de buurtbewoners. En ze strijden al anderhalf jaar met de gemeente voor een veilige weg. "Er zijn wel gesprekken geweest, maar praten alleen lost niets op. Er moet gewoon een keer achter ondernomen worden. Wij zitten elke dag, elk uur, elke auto die voorbijkomt, zitten wij met ergernis. En ik denk niet dat ze dat begrijpen in het stadhuis, vertelt Loek. Peter vult hem aan en vertelt dat hij het gevoel heeft dat de Lage Klompweg er niet echt bij hoort. Het is een weg aan de rand van Weesp midden in de weilanden. 

Bewust
Overal in de straat hangen nu stickers en borden met 30 er op. Zo proberen ze automobilisten bewust te maken van de snelheid, maar het werkt niet volgens Loek. "In het begin hielden mensen zich er even aan, maar het verwatert toch weer. Daarbij is het legaal om hier nog steeds 50 te rijden wat een veel te hoge snelheid is voor zo'n eigenlijk breed uitgemeten fietspad waar ook auto's over kunnen.

Na onze tussenkomst is de wethouder bij de buurt langs geweest en hij heeft beloofd dat de weg in 2018 een 30 km-zone wordt. 

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant