Maandag kruipt hier een dikke laag beton over de vloer en door de gaten in de funderingskolommen en muren.
Maandag kruipt hier een dikke laag beton over de vloer en door de gaten in de funderingskolommen en muren. Foto: André Verheul

300 kuub beton stroomt de Laurentiuskerk in

Buurt / wijk

WEESP - Het maken van een nieuwe draagconstructie voor de Laurentiuskerk loopt op schema. In de kerk ligt nu een betonnen werkvloer met daarop een ruitjespatroon van staal. Het is de bewapening waar de nieuwe betonnen draagvloer over wordt uitgestort. Een man of tien is bezig om het invlechten van het stalen raamwerk te voltooien.

Begin juni werd hier de oude kerkvloer weggehaald en is de grond anderhalve meter uitgegraven. De bovenkant van de funderingskolommen kwam daarmee bloot te liggen, zoals op de foto hierboven goed is te zien. In de grond zijn 130 holle palen geslagen, tot soms wel 16 meter diep. Die holle palen zijn opgevuld met beton. Daar ligt nu een werkvloer met het stalen vlechtwerk op: in totaal 30.000 kilo aan staal.

Maandag gaat de betonkraan open. Dan stroomt er 300.000 liter beton de kerk in, de inhoud van zo'n dertig cementwagens. Het beton vindt kruipend zijn weg over de werkvloer en door het stalen vlechtwerk. Maar ook - en dat is de grote truc - door grote gaten die de afgelopen maand zijn gemaakt door de funderingskolommen en op allerlei plekken in de kerkmuren. Ook in die gaten zit staal gevlochten voor de bewapening, rond zware ijzeren balken voor nog meer stevigheid.

Als vervolgens al dat beton in de kerk en in alle hoeken en gaten uithardt, vormt het een 45 centimeter dikke constructieve draagvloer die het gewicht van het gebouw overneemt. Oftewel: de nieuwe fundering. Op dat moment stopt het verzakken van de kerk.

Lees verder in de digitale editie

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant