Geef op Giro 5125  | IBAN NL02 INGB0000005125
Geef op Giro 5125 | IBAN NL02 INGB0000005125 Rode Kruis

Dagen in onzekerheid over lot buren op Sint-Maarten

Mensen

WEESP De Nationale Actie voor Sint-Maarten en al het nieuws over het verwoeste eiland worden met extra aandacht gevolgd door Marijke en Dikran uit Weesp. Ze woonden drie jaar op Sint-Maarten en trekken zich het lot van hun vrienden, voormalige buren, collega's en andere bewoners op het eiland aan.

"We hebben ons ontzettend veel zorgen gemaakt", zo blikt Dikran terug op de dag dat de zware orkaan Irma het eiland bijna compleet verwoestte. "We wisten dat ze zich goed hadden verschanst, maar het duurde dagen voor we weer contact met ze hadden. Die onzekerheid was heel moeilijk."

Aannemer
Hun vrienden (gezinnen met kinderen) beleven ongedeerd en de schade aan hun huizen viel relatief mee. Toch hebben ze Sint-Maarten verlaten. "Ook al staat je huis nog overeind, je kunt niet werken, niet naar school, he-le-maal niks." Eén vriend blijft op het eiland: hij is aannemer en kan helpen bij de wederopbouw. 

Het doet de Weespers pijn om de beelden van na de storm te zien. "Als je ziet hoe mooi het eiland was en wat er nu van over is… alles is verwoest." 

Nationale Actie
Marijke en Dikran zijn erg blij met de Nationale Actie die vandaag wordt gehouden. "Het is goed om als Nederlanders de mensen in een van de andere delen van ons koninkrijk te helpen." Ze wijzen op het grote deel van de lokale bevolking die in armoede leeft en vaak letterlijk alles kwijt is.

Eigen actie
In het WeesperNieuws van 20 september een uitgebreid gesprek met de Weespers en aandacht voor de eigen hulpactie die Dikran met zijn collega's in Nederland is gestart om zijn (oud-)collega's op Sint-Maarten te helpen. 

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant