Afbeelding
Foto: Ruth van Kessel

Snoeien in subsidieland om ruimte te maken voor nieuwe initiatieven?

Cultureel

WEESP - B en W komen met een zeer ambitieuze Cultuurnota. Versterking van de cultuur in de breedste zin van het woord, ruimte voor nieuwe initiatieven en samenhang van dat alles onder het motto: het verhaal van Weesp. Probleem: het budget blijft gelijk.

De gemeente Weesp trekt jaarlijks ruim 600.000 euro uit aan cultuursubsidies, grosso modo steeds aan dezelfde clubs en activiteiten. Er zijn geen inhoudelijke subsidievoorwaarden of prestatieafspraken aan het budget gekoppeld. Zolang de gemeente niet meer geld wil uitgeven aan cultuur, hebben nieuwe initiatieven geen kans als subsidies aan bestaande organisaties niet worden gekort of beëindigd. En dat is al jaren een veelgehoorde klacht onder culturele nieuwkomers.

Herschikken
Cultuurwethouder Peter Eijking (PvdA) en financieel wethouder Joop Overmars (WSP) wagen zich nu aan de lastige klus om de subsidies voor cultuur toch eens te herschikken. Er komen subsidievoorwaarden en prestatieafspraken op basis van een nieuwe Cultuurnota, die komende week door de raadscommissie wordt besproken.

Weesp Cultuurstad
De ambitie spat van dat document af, waarbij 'Weesp Cultuurstad' de doelstelling is en waarbij alles moet vallen onder de noemer 'Het verhaal van Weesp'. Onder aan de streep blijken echter de financiële beperkingen: er komt geen euro voor cultuur bij. Wel willen B en W ruimte voor incidentele cultuursubsidies creëren, met als gevolg dat er voor jaarlijkse subsidies minder in de pot blijft.

Fonds
Zoeken naar financiering buiten de gemeente moet soelaas bieden: een publiek-privaat cultuurfonds naar het voorbeeld van onder meer Almere.

De Cultuurnota wordt donderdag 28 september besproken in de raadscommissie Welzijn (20.00 uur, stadhuis).

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant