Afbeelding

Historie en natuur hand in hand in vervolgplan Weesper schansen

Politiek

WEESP - Lukt het om historie en natuur te combineren bij het opknappen van de Weesper schansen? Wethouder Herman Tuning (GroenLinks) denkt van wel. En het hoeft niet eens zoveel extra geld te kosten.

Hij komt nu met een beheer- en ontwikkelplan naar de gemeenteraad.

Vesting
Het idee is om de historische link met van de Stelling van Amsterdam zichtbaarder te maken, onder meer door de wandelpaden in beperkte mate te verhogen. Daarmee moet de oorspronkelijke verdedigingswal herkenbaarder worden.


Tussen de Rooseboomschans en de Draaierschans (zie foto) zou met twee halfhoge wanden de suggestie van een vestingpoort kunnen worden gemaakt. 

Bunker
Het plan voorziet ook in een aanpassing van de in 2011 afgeronde reconstructie van de Nieuwe Achtkant (door velen als niet geslaagd beschouwd). De betonnen coupure op de Nieuwe Achtkant (foto hieronder) zou in hoogte gehalveerd moeten worden en de bunker ernaast weer opgegraven.

IJsvogels 
Maar ook de ecologische ontwikkeling van de schansen moet gerespecteerd worden, vindt de wethouder. Om die reden zitten er in zijn plan allerlei ecologische voorstellen, waaronder het maken van wanden voor ijsvogels en verblijfplaatsen voor ringslangen en dwergvleermuizen. De oude en hoge populieren gaan op termijn weg, daar komen andersoortige bomen voor terug. Op de Nieuwe Achtkant komen er bomen bij.

Budget
Volgens de wethouder kan de uitvoering grotendeels worden gefinancierd uit bestaande onderhoudsbudget, aangevuld met (provinciale) subsidies. Dat betekent wel dat het meer dan 10 jaar kan duren voordat het eindbeeld is bereikt.

Dit plan sluit aan op de visie die de gemeenteraad in 2015 na veel discussie en aanpassingen onderschreef. Dinsdag wordt het besproken in de raadscommissie.

Het hele plan is hier te vinden.

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant