Afbeelding
Foto: Regio Gooi en Vechtstreek

Nieuwe opvang slachtoffers huiselijk geweld geopend

Zorg & Gezondheid

REGIO - "Door de unieke samenwerking tussen Flevoland en Gooi & Vechtstreek is dit Oranje Huis gerealiseerd, een plek waar vrouwen de ruimte hebben om met professionele ondersteuning zelf de spiraal van geweld te doorbreken. Een resultaat waar ik trots op ben."

Dat zei de Hilversumse zorgwethouder Eric van der want afgelopen week bij de opening van de nieuwe opvang voor slachtoffers van huiselijk geweld geopend In Almere Poort: het Oranje Huis Flevoland - Gooi en Vechtstreek. Naast Van der Want waren ook wethouders Froukje de Jonge (Almere) en Marianne Verhage (Huizen) getuige.

In het Oranje Huis worden slachtoffers van huiselijk geweld uit beide regio's professioneel opgevangen en begeleid. Wethouder De Jonge ziet de opening van het Oranje Huis als een mijlpaal bij de stevige inzet in de strijd tegen huiselijk geweld en kindermishandeling: "Met het Oranje Huis zetten wij samen een grote stap op weg naar het zo goed mogelijk opvangen en verder helpen van slachtoffers van huiselijk geweld. En dat is belangrijk, want als het thuis niet veilig is waar dan wel? Daarom is het goed dat politie, hulpverleners, gemeenten in beide regio's en woningcorporaties hierin samen optrekken".

Het Oranje Huis voorziet in een grote behoefte aan een veilig thuis voor vrouwen en hun kinderen die slachtoffer zijn van huiselijk geweld. Zij kunnen hier terecht voor advies, hulpverlening en crisisopvang. "Het is zo belangrijk dat er al in een vroeg stadium ondersteuning kan worden geboden ter voorkoming van erger",aldus Verhage. "Mede daarom wordt gestart met een regionale taskforce waarin we verder aan de slag gaan tegen huiselijk geweld en kindermishandeling. Er wordt afgesproken dat we niet wegkijken, maar aanpakken en hulp bieden."

Hoewel gericht op de regio's Flevoland en Gooi- en Vechtstreek, heeft het huis ook een landelijke functie. Slachtoffers van huiselijk geweld, die omwille van een onveilige situatie niet in de eigen gemeente of regio kunnen verblijven, kunnen ook hulp en opvang in het Oranje Huis krijgen.

In het Oranje Huis is alle hulpverlening onder een dak. In totaal zijn er twee noodbedden, tien crisisopvangplaatsen en vijftien plaatsen voor begeleid wonen. Iedere bewoner heeft een eigen appartement en daarnaast zijn er gemeenschappelijke ruimtes. Naast opvang biedt Blijf Groep ambulante begeleiding aan vrouwen en gezinnen die te maken hebben met huiselijk geweld.

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant