Raadslid Jan Renzenbrink overhandigt de formulieren waarmee Bahman Khalafi en zijn comité nu langs de deuren gaan.
Raadslid Jan Renzenbrink overhandigt de formulieren waarmee Bahman Khalafi en zijn comité nu langs de deuren gaan. Foto: Gemeente Weesp

'Klachten over referendum? Niet bij ons'

Politiek

WEESP Bij de gemeente Weesp komen sinds donderdag vragen en klachten binnen over het referendum. De vragen gaan over de bescherming van persoonsgegevens.

Op sociale media werd gisteren de vraag opgeworpen hoe fraudegevoelig het formulier is waarmee de aanvraag voor het referendum gesteund kan worden. Daarop moeten onder meer naam, handtekening en het nummer van het identiteitsbewijs worden ingevuld. Dat vereist de referendumverordening.

Het Comité Zelfstandig Weesp vraagt het referendum aan en heeft daarvoor 466 ondertekende verklaringen nodig (gelijk aan de kiesdeler vorige verkiezingen). 

Te opdringerig
Het comité gaat langs de deuren om mensen te vragen te tekenen. Volgens de burgemeester krijgt de gemeente nu klachten van mensen die vinden dat het comité te opdringerig te werk gaat. "We zullen dit onder de aandacht van het comité brengen."

Bahman Khalafi van het comité reageert verbaasd: "Wij hebben zelf geen klachten ontvangen. Wij willen absoluut niet niet opdringerig zijn, het tekenen is geheel vrijwillig. Als je niet wil tekenen, is dat ook goed." Hij zegt dat zijn mensen 's avonds langs de deuren zijn gaan, maar niet later dan 20.00 uur. "We hebben nu eenmaal weinig tijd, de handtekeningen moeten voor 6 november binnen zijn."

Privacy zelf afwegen
Over de bescherming van de persoonsgegevens zegt Van Bochove: "De formulieren worden bij de gemeente veilig opgeborgen en na de controle vernietigd. Wij zijn ervan overtuigd dat ook het comité integer met de gegevens omgaat. Verder moet iedereen zelf de afweging maken of hij/zij deze gegevens wil verstrekken of niet."

Niet het BSN
De burgemeester wijst er tot slot nog op dat het kaartnummer van paspoort of ID-bewijs wordt gevraagd en niet het Burgerservicenummer (BSN).

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant