Het gemeentehuis wordt al jaren 's nachts verlicht. Net als onder meer de Lange Vechtbrug en de Grote Kerk.
Het gemeentehuis wordt al jaren 's nachts verlicht. Net als onder meer de Lange Vechtbrug en de Grote Kerk. Foto: Eric Willemsen

Mag het licht uit?

Natuur en Milieu

WEESP - De Grote Kerk, de Lange Vechtbrug, het stadhuis. Allemaal worden ze 's nachts verlicht. Kan dat niet minder? Dat vraagt wethouder Herman Tuning (GroenLinks) zich af. 

Vannacht wordt 'Nacht van de Nacht' gehouden. Dan wordt aandacht gevraagd voor zogenaamde 'lichtvervuiling', zeg maar onnodig brandend licht. Veel gemeenten doen het licht uit, bewoners worden opgeroepen om mee te doen. Weesp doet dat ook. Hier gaan de schijnwerpers op de Grote Kerk, de Lange Vechtbrug en het stadhuis niet alleen vannacht uit, maar de rest van het weekend. 

Lampen moeten altijd uit
Wethouder Tuning breekt echter een lans voor het voorgoed doven van de lampen. Want zeg nou eerlijk: het ziet er mooi uit, maar is het wel echt nodig? "Wat mij betreft doen we het permanent uit. En dat geldt niet alleen voor het licht op onze gebouwen, maar ook op ander licht dat 's nachts onnodig brandt", zo zegt de wethouder. "Dat het 's nachts niet echt meer donker is heeft gevolgen voor het bioritme van dieren, maar ook van mensen. Daar komt nog eens bovenop dat het laten branden van die lampen niet echt energiezuinig is. Daar kunnen we wat aan doen."

Of de schijnwerpers ook echt voor goed uit gaan, valt te betwijfelen. "Het blijft een discutabel punt", zo zegt de wethouder. "Er zijn ook mensen die het mooi vinden, of het bijvoorbeeld fijn vinden voor het veiligheidsgevoel."

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant