Koning Willem-Alexander is gastpiloot bij de KLM.
Koning Willem-Alexander is gastpiloot bij de KLM. Foto: Natascha Libbert

Naar Lissabon met koninklijke piloot

Mensen

WEESP - Toen onze Enter Media-collega Ems Willems uit Weesp hoorde wie de piloot was van het KLM-toestel waarmee zij en een vriendin zaterdag naar hun vakantiebestemming vlogen, stond ze wel even met haar oren te klapperen. Het was namelijk Zijne Koninklijke Hoogheid himself die in de cockpit zat. Als Willem A. van Buren zorgde hij ervoor dat de passagiers veilig voet aan de grond konden zetten in Lissabon.

'Goedemorgen dames en heren. Vanuit de cockpit spreekt hier uw gezagvoerder én Koning.' Dat had hij kunnen zeggen, maar dat deed hij niet. Hij voerde de vlucht anoniem uit. Dat het om de Koning ging, hoorde Ems van een passagier naast haar. Die had de Koning voor aanvang van de vlucht bij de crew zien staan. Een stewardess bevestigde het nieuws schoorvoetend.

Visitekaartje
Later zag de Weespse Willem-Alexander ook in de cockpit zitten. "Wij drieën waren denk ik de enigen die het wisten. Andere mensen hebben niet eens doorgehad dat het toestel door de Koning werd bestuurd. Bij het uitstappen heb ik aan een van de stewards mijn visitekaartje gegeven met daarop: 'Bedankt voor de fijne vlucht' met de vraag of hij dit aan de speciale piloot wilde geven. De purser werd rood en begon te lachen. Het was al met al een heel grappige ervaring."

Koning Willem-Alexander vliegt al sinds 1985 en voert als gastpiloot soms passagiersvluchten uit voor KLM Cityhopper. Ook na zijn inhuldiging als Koning is hij dit blijven doen. Toen bekend werd dat de KLM afscheid ging nemen van de Fokker-toestellen (afgelopen zondag was de laatste vlucht met de laatste F70) liet hij zich omscholen tot Boeing-piloot. Dit vliegbrevet bemachtigde hij afgelopen voorjaar. Hiermee mag hij met grotere toestellen naar verdere bestemmingen vliegen.

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant