Afbeelding
Foto: Christian Pfeiffer

Help, de WOZ-waarde stijgt! Wordt mijn ozb-aanslag ook hoger?

Politiek

WEESP De NOS meldde vanmorgen: 'WOZ-waarde huizen weer omhoog, record in Amsterdam'. Bij de Weesper wethouder Joop Overmars (WSP) kwam direct een mailtje binnen met de strekking: jullie met je Amsterdam, nu wordt alles duurder!

De mailer kon worden gerustgesteld en de wethouder legt het graag nog even uit.

Tarief omlaag
De waarde van je huis (WOZ-waarde) is de basis voor hoeveel onroerend-zaakbelasting (ozb) je betaalt. Toch betekent de stijging van de WOZ-waarde niet meteen dat de ozb omhoog gaat. Want naar aanleiding van de WOZ-waarde wordt eerst een tarief vastgesteld. Dat tarief en de WOZ-waarde bepalen samen de hoogte van de ozb. Nu de truc: als de WOZ-waarde stijgt, laat de gemeente het tarief evenredig dalen. Zo kom je (ongeveer) op hetzelfde uit.

Als de gemeenteraad de ozb wil verhogen, sleutelt ze dus dus aan het tarief. In 2018 gebeurt dat in Weesp een klein beetje: 1,4% inflatiecorrectie.

Waardestijging
De gemiddelde stijging van de WOZ-waarde in Weesp is volgens de gemeentebegroting 10%. Niet zo spectaculair als in Amsterdam (15%), maar wel fors. Het tarief is dus ook fors naar beneden gebracht, zodat een gemiddeld gezin in Weesp komend jaar € 227,99 aan ozb betaalt. Met rioolheffing en afvalstoffenheffing komt de totale gemiddelde gemeentelijke woonlast voor een Weesper gezin volgend jaar op € 729,27.

Grachtenpanden en villa's
De gemeentebegroting wordt maandag door de gemeenteraad behandeld. Hij staat los van welke toekomstige gemeentefusie dan ook. Weesp blijft tot zeker 2022 zelfstandig en stelt tot die tijd zijn eigen begroting op. De waarde van Amsterdamse grachtenpanden of Bussumse villa's heeft daar geen enkele invloed op.

De gemeente maakte dit handige overzicht.

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant