Afbeelding
Foto: Sjoerd Stoop

Weesp vreesde voor veiligheid bezoekers intocht

Algemeen

WEESP - Uit vrees dat de vrolijke en drukbezochte intocht van Sinterklaas in Weesp uit de hand zou lopen, heeft burgemeester Van Bochove zaterdagmiddag een noodbevel afgekondigd. Daarmee werd voorkomen dat een groep antizwartepietbetogers tijdens de intocht in Weesp zou demonstreren.

Het noodbevel kan worden ingezet als sprake is van oproer, wanordelijkheden, rampen of zware ongevallen of de vrees daartoe bestaat.

Andere actiegroep
De gemeente meldt: "Voorafgaand aan de intocht (binnen de hiervoor gestelde 72 uur tevoren) heeft een actiegroep tegen Zwarte Piet aangekondigd, tijdens de intocht in Weesp te willen demonstreren. Zij hebben hiervoor geen toestemming nodig. Omwille van de veiligheid van zowel voor- als tegenstanders van Zwarte Piet is er voorafgaand aan dit protest aan de actiegroep een aantal voorwaarden gesteld."

Deze groep kreeg eerst een plek bij de Zwaantjesbrug en later bij de Pleinbrug. De politie stond erbij.

Dokkum
Een grotere protestgroep was eerder op de dag vertrokken naar Dokkum om daar te demonstreren. Toen het niet lukte de Friese plaats te bereiken, kondigde deze groep aan om naar Weesp te komen .

De gemeente: "Omdat niet duidelijk was, wat de effecten van de komst naar Weesp zouden zijn en uit ernstige vrees voor de veiligheid van zowel de bezoekers van de intocht als de betogers, is in overleg met politie en justitie, besloten om deze groep te laten weten dat zij niet welkom waren in Weesp. Om de politie zo nodig in staat te stellen de groep tegen te houden, is het noodbevel afgekondigd. De actiegroep heeft uiteindelijk besloten om niet naar Weesp te komen."

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant