Niet alleen in de kerk, ook in de tuin is onderhoud noodzakelijk.
Niet alleen in de kerk, ook in de tuin is onderhoud noodzakelijk. Foto: André Verheul

Ook onderhoud tuin Laurentiuskerk vertraagd door bezwaren

Buurt / wijk

WEESP - Het werk in de Laurentiuskerk aan de Herengracht staat nog steeds stil na bezwaren tegen de bouwplannen. En niet alleen in de kerk, ook in de tuin kan het nodige onderhoud door bezwaren niet worden uitgevoerd.

Vooropgesteld: "Mensen hebben alle recht om hun mening te geven over voorgenomen bouwplannen", benadrukt projectleider Janton Stork. "Na de verlening van de vergunning heeft iedereen nog zes weken de tijd om een zienswijze in te dienen voordat de vergunning onherroepelijk is. Daar wil ik niets aan afdoen. Maar wat ik wel jammer vind is dat mensen dat zo laat doen, aan het einde van die zes weken. Dat vertraagt het werk weer anderhalve maand."

Er is bewust voor gekozen om voor de verschillende delen van het werk aparte vergunningen aan te vragen. "Tegen het funderingsherstel en het herstellen van de torenspits zijn geen bewaren ingediend. Tegen de verdere transformatie van de kerk tot mijn grote verbazing wel", zegt Stork. Eind november worden de bezwaren behandeld in de bezwaar- en beroepscommissie van de gemeente. Stork heeft er alle vertrouwen in dat het goedkomt. "We zijn heel zorgvuldig te werk gegaan."

Al heel lang geen onderhoud
Naast de kerk zelf moet ook de tuin nodig worden aangepakt omdat er al zo lang geen goed onderhoud is geweest en dat zou bij sommige bomen gevaar kunnen opleveren. "We hebben een gerenommeerd bureau gevraagd om een inventarisatie te maken en op basis van hun rapport een vergunningaanvraag ingediend voor groot onderhoud. Sommige bomen zullen gerooid moeten worden. Ook hiertegen is bezwaar gemaakt. Zou het nou zijn in verband met het toekomstige plan, maar dit staat los van de plannen voor drie woningen in de tuin, het gaat om de veiligheid. Heel vervelend, want die bomen zijn gewoon slecht en in dat rapport wordt gemeld dat het gevaar kan opleveren voor de omgeving. Maar zolang de bezwaren lopen, kan projectontwikkelaar Cees van Vliet niks doen."

Erg frustrerend
Is dat niet frustrerend? "Ja, dat is het wel, het is heel veel bij elkaar. We moeten dat zo nuchter en zakelijk mogelijk bekijken, maar het is soms wel heel lastig. Zeker voor Cees van Vliet die aan alle kanten zijn nek uitsteekt voor dit project", zegt Stork. Over wanneer de kerkdeuren openzwaaien en de toren weer een spits heeft, houdt Stork dan ook een stevige slag om de arm. "Als de bezwaar- en beroepscommissie concludeert dat de gemeente terecht een vergunning heeft afgegeven en daar verder geen gang naar de rechter meer op volgt, dan zouden we in januari kunnen beginnen en hopelijk zijn we dan over een jaar heel ver met alle werkzaamheden."

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant