Starterswoningen, zoals in de stationsbuurt, zijn in trek bij beleggers.
Starterswoningen, zoals in de stationsbuurt, zijn in trek bij beleggers. Foto: Marieke van Veen

Beleggers kopen flatjes, hoe wenselijk is dat?

Politiek

WEESP - Als je twee ton op de bank zet, levert dat je niets op. Koop je er een flatje mee en verhuur je dat vervolgens, dan vang je vele honderden euro's per maand. Dat wordt in Weesp steeds vaker gedaan. Wethouder Peter Eijking (PvdA) van Volkshuisvesting vindt het geen wenselijke ontwikkeling.

Het opkopen van (starters)woningen door beleggers is niet nieuw, maar neemt bij een lage rentestand toe, ook in Weesp. Beleggers gaan voor een scherpe prijs, maar leggen wel meteen hun geld op tafel. Voor wie zijn flatje wil verkopen, kan dat aantrekkelijk zijn. Voor de toch al geplaagde koper op de startersmarkt betekent het meer kapers op de kust. Volgens Eijking is dit een van de ontwikkelingen waardoor een grote middengroep bijna geen woning meer kan krijgen. "De woonruimte komt weliswaar via de verhuur terug op de markt, maar de huurprijs is hoger dan de rente en aflossing die je kwijt zou zijn als je het zelf had kunnen kopen. Een tweede nadeel is dat je als huurder niet profiteert van de waardestijging van het appartement, zodat later een sprong naar een gezinswoning lastiger wordt."

Wel aanbod, maar het verkoopt snel
Volgens Barend Treep van Vuurtoren deMakelaars.nl is het niet zo dat er voor de startende koper in Weesp niets meer te kopen valt. "Er is aanbod, maar het verkoopt snel. Als jij je financiering op orde hebt, kun je heel goed de concurrentie met die belegger aangaan."

Huurprijs vaak buitenproportioneel
Ramiro di Giacomo van Koster di Giacomo schat in dat hooguit 15% van de flatwoningen naar beleggers gaat. De hoogte van de huurprijs die vervolgens wordt gevraagd, is vaak buitenproportioneel. "1250 euro per maand kaal voor 65 vierkante meter. Absurd", vindt Di Giacomo.

De relatief hoge waardestijging van de flats in Weesp zien beide makelaars als een groter obstakel voor starters. Het is aantrekkelijke woonruimte vlak bij Amsterdam en dat wordt door steeds meer mensen ontdekt. Di Giacomo: "Daarom gaan de prijzen omhoog. Dat heeft niks met die beleggers te maken." Treep: "Er zijn nu meer gegadigden die met het meisje willen dansen. Dus moet je meer je best doen om door het meisje te worden gekozen."

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant