Afbeelding
Foto: André Verheul

Gemaakte afspraken belastingsamenwerking bevatte gebreken

Politiek

WEESP - De 'gemeenschappelijke regeling' waarop de veelbesproken belastingsamenwerking van Weesp, Wijdemeren en Stichtse Vecht (BSWW) rust bevatte een aantal gebreken. De gemeenten hebben de belastingsamenwerking opengebroken om deze fouten te repareren. 

Het voornaamste probleem was dat de gemeenschappelijke regeling (een soort 'bedrijfsmodel' waarmee waarmee samenwerkingen tussen gemeenten worden vastgelegd) van de SWW-gemeenten tot nu toe helemaal geen betrekking had op belastingen. "De bepalingen van de gemeenschappelijke regeling boden geen grondslag om besluiten te nemen op het gebied van gemeentelijke belastingen, zoals de vaststelling van de WOZ-beschikking en de aanslag OZB", zo somt de gemeente op. En: "De GR bood zelf geen grondslag voor delegatie van de bevoegdheid tot het aanwijzen van een heffingsambtenaar."

De nu gerepareerde gebreken waren al eerder bekend. "Dit is een van de problemen die aan het licht kwamen na onderzoek naar de belastingsamenwerking. We waren er al van op de hoogte. We hebben afgelopen jaar een constructie bedacht om toch aan alle juridische normen te voldoen. Nu zorgen we ervoor dat we het definitief oplossen", zegt een woordvoerder van BSWW.

Al langer problemen
De belastingsamenwerking van Weesp, Wijdemeren en Stichtse Vecht loopt al langer niet lekker. Vanaf begin dit jaar was er zelfs sprake van een crisis. De organisatie, die de belastingtaken van de gemeente overneemt, presteert ondermaats, niet transparant en er zijn continu kleine problemen. Een gevolg hiervan was onder meer dat inwoners de aanslag van de gemeentebelasting over afgelopen jaar een maand te laat ontvingen. 

De problemen leidden tot een onderzoek naar de werkwijze. De feiten die bij dat onderzoek aan het licht kwamen waren voor de burgemeesters van de deelnemende gemeenten aanleiding om de rijksrecherche in te schakelen. Die opsporingsinstantie richt zich op de opsporing van door overheidsfunctionarissen gepleegde misdrijven. Dat er dus iets goed mis is bij de BSWW staat vast maar wat er precies aan de hand is, is nog onduidelijk. 

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant