Afbeelding
Foto: Sjoerd Stoop

Herstel torenspits Laurentiuskerk spoedig van start

Buurt / wijk

WEESP - De torenspits van de Laurentiuskerk aan de Herengracht wordt hersteld. Het werk begint in januari. Kerkeigenaar Cees van Vliet hoopt dat de spits er van de zomer weer op staat. De kerk staat er dan weer net zo bij als voor de brand waarbij de spits verloren ging.

De constructieve berekeningen zijn al gemaakt en ook de andere voorbereidingen voor het herstel van de spits zijn gedaan. Het maken van de torenspits is een specialistische klus. Wie die gaat uitvoeren, is nog niet bekend. "De komende maand zal er niet meteen wat te zien zijn, maar in het voorjaar wel", verwacht Van Vliet. Hij denkt erover om de spits te bouwen op het plein voor de kerk, zodat iedereen de voortgang kan zien. Daarna kan de spits dan op de toren worden gehesen. Maar als dat niet kan of niet handig is, kan het ook zo zijn dat de spits grotendeels in een werkplaats wordt gemaakt en dan naar de kerk wordt vervoerd. Dat de spits zou terugkomen, is voor Van Vliet nooit een punt van discussie geweest. "Sommige mensen zeggen: laat het zo. Maar ik vind: een kerk zonder spits is geen kerk."

Verdwenen kerkhaan
De spits ging verloren bij de brand in de toren op 8 november 2016. Sindsdien ligt er een nooddak op de toren. De koperen windhaan is in de ochtend na de brand na de op mysterieuze wijze verdwenen, maar daar komt een nieuw exemplaar voor terug. Het herstel van de spits staat los van de transformatie van de kerk tot onder meer yogastudio en brouwerij met proefcafé. Dat werk lag bijna een half jaar stil vanwege een bezwaarprocedure. Wanneer dat werk wordt hervat, is nog niet duidelijk. Project nummer drie is het bouwen van enkele woningen in de kerktuin. Dat zit in de voorbereidende fase.

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant