Om de route naar het centrum logischer en uitnodigender te maken, komt hier een oversteekplaats schuin over de weg.
Om de route naar het centrum logischer en uitnodigender te maken, komt hier een oversteekplaats schuin over de weg. Foto: André Verheul

Voetganger krijgt ruim baan op vernieuwd Stationsplein

Buurt / wijk

WEESP - Het Stationsplein krijgt meer allure en de voetganger krijgt ruimer baan. De klus begint maandag en duurt ruim drie maanden.

Sommigen zeggen dat Weesp het enige Stationsplein van Nederland heeft waar je de weg naar het centrum moet vragen. De looproute van de stationshal naar de karakteristieke binnenstad moet in het voorjaar in elk geval een stuk logischer en daarmee duidelijker zijn.

Breder voetpad en logische zebrapaden
Om van de stationshal naar het centrum te lopen moet je nu nog gedeeltelijk om het Stationsplein heenlopen. Logischer zou het zijn om schuin over te steken. Dat wordt straks mogelijk via een breder voetpad dat leidt naar een zebrapad dat, vlak achter de bushaltes, schuin over het plein loopt. Bij het verlaten van het Stationsplein volgt meteen een zebrapad om de Herensingel over te steken. De zebra in de (onoverzichtelijke) bocht verdwijnt.

Meer aanpassingen
De looproute is slechts een van de aanpassingen. Alle bomen worden vervangen, het wachthuisje voor de buschauffeur verdwijnt naar de zijkant en het plein wordt met hoogwaardige materialen ingericht als 30 km-gebied. Daarmee krijgt het een fraaiere uitstraling. Het ontwerp is in samenspraak met omwonenden tot stand gekomen. Bewoners mogen pal voor hun raam planten of een leuk bankje neerzetten om het allemaal vrolijker te maken.

Een deel van het geld voor de herinrichting van het Stationsplein komt van het Rijk, dat hiervoor budget beschikbaar heeft gesteld in de slipstream van de toekomstige uitbreiding van het spoor. De gemeente pakt meteen de riolering aan, want die moet vernieuwd worden. De werkzaamheden gaan in fases. Als eerste is het deel voor de fietsenstalling aan de beurt. In februari en maart ligt het plein voor het station open. Gedurende de werkzaamheden blijven het NS-station en de fietsenstallingen voor fiets- en voetgangers bereikbaar. Medio februari verhuizen de bushaltes tijdelijk naar de andere zijde van het station.

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant