Bahman Khalafi van het Comité Zelfstandig Weesp.
Bahman Khalafi van het Comité Zelfstandig Weesp. Foto: Christian Pfeiffer

'Via referendum fusieproces belemmeren'

Politiek

WEESP - Het Comité Zelfstandig Weesp ziet het door haarzelf aangevraagde referendum als instrument om een gemeentefusie te belemmeren.

In het referendum krijgen Weespers de mogelijkheid hun voorkeur voor een fusiepartner aan te geven: Amsterdam of Gooise Meren. Het comité wil geen enkele fusie en gaat actievoeren voor een tactische keuze: vóór Gooise Meren.

Dat moet de kans vergroten dat de raad afziet van de voorgenomen fusie met Amsterdam. Mocht dat gebeuren, dan zal Weesp van de provincie met Gooise Meren moeten samengaan. Op dat moment duikt het Comité Zelfstandig Weesp weer op om ook die fusie tegen te gaan, zo legt Bahman Khalafi (Comité Zelfstandig Weesp) zijn strategie uit.

Goed recht
"Het is hun goed recht. Dit is altijd hun insteek geweest", reageert raadslid Jan Renzenbrink (CDA). Hij is voorstander van een fusie met Gooise Meren en kan met deel 1 van het obstructieplan wel uit de voeten. "Als we eerst maar de fusie met Amsterdam afblazen."

Tegenstrijdig
Raadslid Lars Boom van de WSP (voorstander van een fusie met Amsterdam) vindt de oproep tegenstrijdig. "Hoe kun je nu een fusie belemmeren door voor een fusie met Gooise Meren te zijn?" Hij komt later met een uitgebreidere reactie.

Besluit
De gemeenteraad van Weesp is na eigen onderzoek in 2016 tot de conclusie gekomen dat een zelfstandige gemeente Weesp geen toekomst heeft. De provincie dringt bovendien aan op fusie en eist direct na het referendum een uitspraak van Weesp.

De gemeenteraad van Weesp wil in grote meerderheid aansluiten bij Amsterdam, maar neemt het besluit pas na het raadgevend referendum dat wordt gehouden op 21 maart. 

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant