'Koningsdag is een mooie traditie die je ook aan je kinderen door wilt geven.'
'Koningsdag is een mooie traditie die je ook aan je kinderen door wilt geven.' Foto: Ruth van Kessel

Ander bestuur zet schouders onder Koningsdag

Cultureel

WEESP - We kunnen ons verheugen op een echt Oranjefeest op Koningsdag. De nieuwe bestuursleden van de Oranjevereniging zetten samen met de commissie Koningsdag de schouders eronder en werken aan een mooi programma voor vrijdag 27 april 2018. 

Al een paar jaar werkte Gerda de Weerdt mee als vrijwilliger bij de organisatie van de kindervrijmarkt, maar toen zij begreep hoe hard er mensen nodig waren in het bestuur van de Oranjevereniging om het feest voor Weesp te behouden, stelde ze zich beschikbaar. Samen met vicevoorzitter Werner Taube, secretaris Maartje Aleman en Alex Otten, die als penningmeester aan is gebleven. In de commissie Koningsdag werken daarnaast Karin Sonneveld, Bert Gentenaar, Jeroen Stork en Ricardo van Lunteren net als de afgelopen jaren aan de invulling van het feest.

De traditie doorgeven
Het gaat dan ook niet alleen om haar, maar juist om dat team, benadrukt De Weerdt als voorzitter. "Het gaat om de continuïteit. Ik heb zelf heel mooie herinneringen aan de Koninginnedagen en dat is toch een traditie die je ook aan je kinderen mee wilt geven. In Amsterdam is reuring genoeg, maar juist voor kinderen is een feest in je eigen plaats, waar je vrienden en bekenden tegenkomt, zo mooi. Er is geen feest dat zo verbindt als het Oranjefeest."

Het comité werkt hard aan de voorbereidingen met veel bekende onderdelen, soms terug van weggeweest, maar ook de nodige nieuwe plannen. "We beginnen weer met de aubade op het Grote Plein, met het Weesper Koningslied en ballonnen en een bon voor een ijsje. Ook de kindervrijmarkt aan de Oudegracht en de braderie zullen er weer zijn." Verder in de plannen: aquaballen in het water van de Oudegracht, straatvoetbal op het Grote Plein, een klimwand en tokkelbaan bij het gemeentehuis, een 'Max-en-Lex-hardlooprace', een kinderdisco en optredens van groepen als de Muziektuinband.

Versierde fietsen
Een grote wens van de Oranjevereniging is dat de kermis weer terugkomt in Weesp op en rond Koningsdag. Iedereen kan meedoen aan een 'versierdefietsoptocht'. Geen traditie in Weesp. "Maar in de rest van het land een klassieker en het lijkt me erg leuk: een stoet versierde fietsen die bijvoorbeeld van Oversingel, via De Hogeweyk, naar het gemeentehuis rijdt." Ook een puzzeltocht door Weesp, al in de week voorafgaand aan Koningsdag zelf, prijzen voor de mooist versierde etalages en voor de feestganger in de mooiste oranje-outfit staan op de lijst met plannen. "Dat hoort er voor mij echt bij, Koningsdag vier je in een mooie Oranje-outfit."

Lees verder in de digitale editie

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant