Het oorlogsmonument aan de Ossenmarkt krijgt een gedenkplaat voor Weesper oorlogsslachtoffers.
Het oorlogsmonument aan de Ossenmarkt krijgt een gedenkplaat voor Weesper oorlogsslachtoffers. Foto: André Verheul

Plaat met 79 namen naast oorlogsmonument

Kunst & Cultuur

WEESP - Naast het oorlogsmonument aan de Ossenmarkt komt een naamplaat met daarop de namen van Weespers die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen. Er zijn plannen om over vier oorlogsslachtoffers een korte film te maken.

Op de gedenkplaat komen de namen te staan van 79 Weespers die tussen 1940 en 1945 als gevolg van de oorlog om het leven zijn gekomen. Dat zijn 59 Weespers van Joodse afkomst en 20 Weespers van niet-Joodse afkomst. Met de hulp van diverse instanties en deskundigen wordt nu de laatste hand gelegd aan het onderzoek naar de personen die op de naamplaat herdacht zullen worden, zodat de informatie compleet en helemaal juist is. Binnenkort zal de namenlijst bovendien openbaar worden gemaakt, zodat ook Weespers kunnen reageren voordat de namen op de naamplaat komen.

Er wordt ook gewerkt aan een film
De gemeente Weesp, de Stichting Nationale Herdenkingen Weesp en Dick van Zomeren werken samen aan de uitbreiding van het Weesper oorlogsmonument. De naamplaat wordt voor 4 mei geplaatst. Dan hopen de initiatiefnemers dat ook een film met daarin portretten van vier oorlogsslachtoffers uit Weesp, die gemaakt wordt door Hans Quatfass, klaar is. De gemeente heeft geld vrijgemaakt voor de naamplaat en een bijdrage voor de film.

Lees verder in de digitale editie

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant