Het regiozorgcentrum komt aan de Korte Muiderweg, in het pand waarin  ook JAN zit.
Het regiozorgcentrum komt aan de Korte Muiderweg, in het pand waarin ook JAN zit. Foto: Marieke van Veen

Verder met regiozorgcentrum, deuren gaan dit jaar open

Zorg

WEESP - Het regiozorgcentrum dat Tergooi in Weesp wil openen heeft behoorlijk wat voeten in de aarde. Maar er zit schot in de zaak. Het centrum gaat dit jaar open.

Het opzetten van een regiozorgcentrum blijkt nog een hele klus. Het bepalen van het zorgaanbod, het maken van afspraken met zorgpartners en de juridische afhandeling van bezwaren kosten Tergooi veel tijd. Tel daarbij op dat Tergooi ondertussen ook de handen vol heeft aan het nieuwe ziekenhuis dat in Hilversum gaat komen. Daarom was het een tijdje stil, maar woordvoerder Sebastian Dingemans heeft goed nieuws: "Naar verwachting gaan de deuren in de tweede helft van 2018 open."

Het regiozorgcentrum komt aan de Korte Muiderweg 2a (waar ook accountantskantoor JAN zit). In dit centrum worden diverse vormen van medische zorg onder één dak aangeboden, zoals huisartsenzorg, medisch-specialistische zorg, diagnostische zorg, geboortezorg en meer.

Groter zorgaanbod
Tergooi Ziekenhuizen biedt al langer poliklinische zorg in Weesp, in het Gezondheidsgebouw aan de Van Houtenlaan. In het nieuwe Regiozorgcentrum wordt het zorgaanbod nog verder uitgebreid. Máár, zo benadrukt Dingemans nog maar eens even: "Het regiozorgcentrum is géén ziekenhuis of een vervanging van een ziekenhuis. Voor acute 24/7, intensieve en complexe zorg blijven zieken aangewezen op het ziekenhuis."

De voordelen
Dingemans legt uit wat straks de voordelen voor de inwoners van Weesp zijn: "Zo kan iemand die zich met een geblesseerde vinger bij de huisarts meldt, worden onderzocht in het regiozorgcentrum. Pas bij een aantoonbare breuk kan er doorverwijzing naar het ziekenhuis volgen, in andere gevallen kan de patiënt direct weer terug naar de huisarts. Of neem een chronisch zieke oudere, die kan straks op consult bij de geriater of een andere specialist in het regiozorgcentrum in plaats van naar het ziekenhuis te moeten. Daarbij kan ook de huisarts meekijken en helpt een verpleegkundig specialist samen met de doktersassistent de patiënt verder."
Diagnosestudio
Met het zorgcentrum in Weesp willen de zorgverleners in de regio voorzien in een groeiende behoefte van patiënten om daar waar het kan de zorg zo dicht mogelijk bij huis te hebben. Anderzijds kunnen de echte ziekenhuizen zich focussen op ernstiger klachten en ziekten. De specialismen cardiologie, dermatologie, geriatrie, gynaecologie, interne geneeskunde, keel-neus-oor, maag-darm-lever en reumatologie zullen in elk geval in het regiozorgcentrum Weesp vertegenwoordigd zijn, zo laat Dingemans weten. "Daarnaast wordt ook een Diagnosestudio in het centrum gehuisvest, waar patiënten terechtkunnen voor eenvoudige en snelle diagnostiek, zoals bijvoorbeeld bloedafname, röntgenfoto's en echo's."

Tijd en zorgvuldigheid
De voorbereidingen voor de concrete invulling van het zorgaanbod in het regiozorgcentrum in Weesp vragen de nodige tijd en zorgvuldigheid. Dingemans: "Zo moet inhoud worden gegeven aan het geïntegreerde zorgaanbod en moeten de werkafspraken met onze zorgpartners worden bepaald en vastgelegd, zodat Tergooi haar patiënten maximale kwaliteit van zorg kan bieden."

Nieuw concept
Naar verwachting zal het centrum in de tweede helft van 2018 worden geopend. Het regiozorgcentrum is een nieuw concept van Tergooi en Weesp is de eerste plaats waar zo'n centrum wordt ingericht. Blaricum krijgt er na 2021 ook een.

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant