Afbeelding
Foto: Christian Pfeiffer

Buurt Kostverlorenflat steeds bozer over plannen Ymere

Buurt / wijk

WEESP - Buurtbewoners van de gesloopte Kostverlorenflat reageren kritisch op de afgelopen week gepresenteerde van Ymere om op de plek van de flat drie appartementencomplexen van zes hoog te gaan bouwen. De buurtbewoners worden steeds bozer, zo zegt Fred van den Berg namens de groep omwonenden. 

Na de sloop van de Kostverlorenkolos kon er een mooi nieuw wijkje komen, dachten velen. Maar om de beschikbare ruimte een beetje rendabel te bebouwen, moet Ymere toch weer de lucht in. Ook zegt de corporatie tegemoet te willen komen aan de grote vraag uit deze wijk naar gelijkvloerse appartementen. Het plan: drie gebouwen met appartementen van zes woonlagen met volop ruimte ertussen.

Van den Bergh volgt de plannen al langer op de voet namens, naar eigen zeggen, meer dan honderd huishoudens in de buurt. Hij reageert op de uitleg die regiomanager Chris Pettersson vorige week gaf in onze krant én op een interview op Radio Weesp met Ymere-woordvoerder Coen Springelkamp. "Er wordt gesproken over 'flatjes', maar het zijn wel degelijk grote logge brede flats van zes verdiepingen, staande op een plint van 90 centimeter. Dit wordt steeds niet vermeld", aldus Van den Bergh. Hij trekt in twijfel dat Ymere de wijk ingetrokken is om met de bewoners te praten om te kijken of de huurders door willen stromen. "Daar heb ik nooit iets van vernomen."

De woordvoerders van Ymere verklaarden de weerstand onder omwonenden deels door te wijzen op de gewenning die de open plek na de sloop van de Kostverlorenflat in de wijk heeft opgeleverd. Maar daar gaat het volgens Van den Bergh niet om. "Wij zijn niet tegen bebouwing, zoals wordt gesuggereerd. Het gaat erom dat Ymere en wethouder Eijking hebben gezegd dat hier nooit meer een flat zou komen. Die belofte en de nu voorgestelde plannen lopen wel heel erg veel uit elkaar." Een flat van vier hoog is voor de buurt het maximum, stelt Van den Bergh. De kritische omwonenden zijn niet onder de indruk van het groenplan dat Ymere rond de appartementencomplexen heeft geduid. En er zijn nog meer kanttekeningen te maken, die Van den Berg en zijn achterban niet gunstig stemmen. "Als ik de schetsen bekijk, dan zie ik dat er twee rijen parkeerplaatsen, twee rijwegen en twee stoepen verdwenen zijn. Ik zie ook dat er wordt geschoven met de flat die het verst van het winkelcentrum ligt. Die komt dichter bij de grondgebonden woningen, die in de wintermaanden al in de duisternis komen. Op dit moment ligt er tussen de erfgrens van de voormalige flat tot de achtergevel van de grondgebonden woningen veertig meter. In de planning wordt dat minder in plaats van meer."

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant