De buurtmoestuin aan de Sportparklaan is een van de concrete resultaten van het buurtpanel.
De buurtmoestuin aan de Sportparklaan is een van de concrete resultaten van het buurtpanel. Foto: Marieke van Veen

Buurtpanels te vaak klachtenmeldpunt, spreekuur moet helpen

Buurt / wijk

WEESP - Bezoekers van de buurtpanels benutten het uurtje veel te vaak als klachtenuurtje. En dat moet weg. Het was voor de gemeente de reden om een spreekuur op te zetten, juist voor mensen met klachten. 

De klagers dreigen de boel al langer over te nemen. De buurtpanels zelf kunnen dat beamen. Rineke Lochtenberg zit in het Buurtpanel Centrum en Buitengebieden en zei eerder tegen het WeesperNieuws dat het panel kampt met verkeerde verwachtingen: "Ik merk dat mensen het als een klachtenuurtje zien. Ergens snap ik dat wel, want in de aankondiging staat dat er ruimte is voor het aandragen van problemen en ideeën. Dan kun je erop rekenen dat er vooral problemen aan bod komen." Ze sprak de hoop uit dat oplossers en doeners zich bij de panels zouden melden: "Want klagen mag wel, maar zelf de handen uit de mouwen steken is beter."

Laatste dinsdag van de maand
Verantwoordelijk wethouder Astrid Heijstee (WSP) heeft de signalen ontvangen en komt met een oplossing: een inloopspreekuur voor iedereen die een klacht of verbeterpunt heeft: elke laatste dinsdag van de maand van 14.00 tot 16.00 uur. Dat spreekuur is in Buurtkamer De Kastanje. "We merken, ook vanuit de buurtpanels, dat er een groep Weespers is die graag persoonlijk contact wil. Daarom dit laagdrempelige inloopspreekuur", legt de wethouder uit. "Wij willen de mensen er niet van weerhouden om hun klachten en tips door te geven, maar het buurtpanel is daar niet het juiste platform voor."

Kortom: de inloop is er voor klachten, het buurtpanel is er voor ideeën. Heijstee is verder zeer te spreken over de buurtpanels, die de functie van het wijkoverleg hebben overgenomen. 

Lees verder in de digitale editie

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant