De politie vertrekt op termijn van de Hoogstraat en gaat ergens anders in Weesp een steunpunt betrekken.
De politie vertrekt op termijn van de Hoogstraat en gaat ergens anders in Weesp een steunpunt betrekken. Foto: André Verheul

Op zoek naar steunpunt, politiebureau komt te koop

Politie

WEESP - Net als in veel andere plaatsen gaat de politie ook in Weesp het politiebureau afstoten. Het pand aan de Hoogstraat wordt verkocht. Er komt elders in Weesp een politiesteunpunt voor in de plaats. Hoe dat precies uitpakt, is nog onbekend. De politie wacht af welke stap de gemeente Weesp zet in het fusieproces.

In heel het land stoot de politie 233 kleinere politiebureaus af. Dat heeft te maken met een reorganisatie bij de politie. "Sinds 2014 kennen we grotere basisteams om meldingen, aangiften en signalen effectiever op te pakken, waardoor zij zich meer kunnen richten op het wijkwerk. De grotere politieteams gaan naar centrale bureaus, waardoor een aantal andere bureaus overbodig wordt", zo laat een woordvoerder van de politie weten.

Het dichtstbijzijnde centrale politiebureau is in Naarden. Daar zijn de zwaardere politiefaciliteiten gecentreerd, zoals wapenkluizen, kledingkasten en cellen om verdachten tijdelijk vast te houden. In Weesp is een groot pand met dergelijke faciliteiten dus niet meer nodig en derhalve te duur. Het nieuwe steunpunt elders in de stad wordt de nieuwe uitvalsbasis voor het operationele politiewerk. 

Waar komt het steunpunt?
Net als in veel andere gemeenten, is het stadskantoor of het stadhuis een voor de hand liggende locatie voor het nieuwe Weesper politiesteunpunt. De politie kan daar op dit moment nog niets over zeggen. Met het inwisselen van het politiebureau voor een steunpunt bureau wordt gewacht tot dat duidelijk welke bestuurlijke toekomst Weesp kiest. Die keuze heeft namelijk voor de politie grote gevolgen.

Weesp valt nu onder de politieregio Midden-Nederland en dat blijft zo als de gemeenteraad kiest voor een fusie met Gooise Meren. Als Weesp fuseert met Amsterdam, komt de Vechtstad onder de politieregio Amsterdam-Amstelland te vallen. Zodra daarover duidelijkheid is, kan de betreffende politieregio gesprekken starten met de betreffende gemeente. Volgens de politiewoordvoerder betekent dat concreet dat het politiebureau aan de Hoogstraat voorlopig nog wel even open blijft.

Lees verder in de digitale editie

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant