Ard Schenk, hier op het NK in 1967, knalde op Vikings en maakte de wereldtop nieuwsgierig naar deze schaats uit Weesp.
Ard Schenk, hier op het NK in 1967, knalde op Vikings en maakte de wereldtop nieuwsgierig naar deze schaats uit Weesp. Foto: Nationaal Archief

Vele malen Olympisch goud op Viking-schaatsen uit Weesp

Cultureel

WEESP - De Winterspelen zijn bezig. De ogen zijn vooral gericht op de nationale schaatsploeg. Daarom een terugblik op de Weesper jaren van Viking.

Viking is een traditioneel Nederlands schaatsmerk. Ondanks dat steeds meer innovatieve merken uit grote landen zich in de markt mengen, staat Viking nog steeds als een huis. Bij de vorige Winterspelen (Sotsji 2014) werden de meeste medailles gewonnen op Viking schaatschoenen en Viking klapschaatsen. De fabriek stond bijna vijftig jaar in Weesp, eerst aan de Flevolaan, later aan de Rijnkade. Dat betekent dat vele Olympische schaatshelden uit die periode hun goud in de wacht sleepten met schaatsen uit Weesp.

Mede dankzij de (Olympische) successen die Kees Verkerk en Ard Schenk eind jaren zestig, begin jaren zeventig op Viking schaatsen behaalden, ontdekte de wereldtop dit kleine Nederlandse merk.

Johan Olav Koss
Ook onder meer Marianne Timmer, Gianni Romme en Johan Olav Koss wonnen Olympisch goud op schaatsen uit Weesp. Dat laatste was nog best een verrassing. Toen de Olympische Spelen van 1994 in Lillehammer/Hamar van start gingen, waren alle ogen gericht op Rintje Ritsma. Koss schaatste echter drie wereldrecords aan flarden en gaf Ritsma het nakijken. Koss had zich kort voor de spelen nieuwe buizen van Viking laten aanmeten. Ritsma koos voor een ander merk. Toeval? Gerard van Velde, Jochem Uytdehaage, Ireen Wüst en Sven Kramer wonnen hun Olympische titels ook op Vikings, maar toen was het bedrijf al verhuisd naar Almere (in 2000).

Lassche & Havekotte
Viking ontstond uit een samenwerking tussen schaatsbouwer Co Lassche uit Amsterdam en schaatser Jaap Havekotte uit Diemen. In 1948 openden zij samen hun eerste werkplaats in Amsterdam. Ze bonden met succes de strijd aan met het toen heersende Noorse merk Ballangrud. Toch stapte Lassche er in 1952 uit. Havekotte zette het bedrijf voort in Weesp en doopte het om tot Viking Schaatsenfabriek. Het werden in Weesp letterlijk gouden jaren. Al snel stond de schaats op de kaart en toen de eerste Olympische successen werden geboekt nam het bedrijf een enorme vlucht. Topschaatsers stonden in de rij om zich een paar Viking schaatsen uit Weesp te laten aanmeten. Die kregen ze voor nop met het idee: er is geen betere reclame dan een belangrijke overwinning op Viking schaatsen. Midden jaren tachtig kwamen uitvinders van de Vrije Universiteit en Viking met elkaar in contact. Volgens de wetenschappers konden er snellere tijden worden behaald als het ijzer op een andere manier aan de schoen werd bevestigd. Er kon dan aan het eind van de afzet een klap na worden gegeven. De samenwerking leidde tot de introductie van de klapschaats. Het was Tonny de Jong die het in 1996 als een van de eersten aandurfde. Prompt stootte ze de onverslaanbare Gunda Niemann van de troon.

Toen Havekotte met pensioen ging, kreeg zijn zoon de leiding over de fabriek in Weesp. In augustus 2000 verhuisde het schaatsenbedrijf naar Almere. Havekotte sr. overleed in 2014 op 102-jarige leeftijd.

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant