Afbeelding
Foto: Marieke van Veen

Wie helpt Ilona de gracht te vullen?

Cultureel

WEESP - Nu de ijsbaan is weggesmolten, ligt de Oudegracht er na de gezellige schaatsweek wat verlaten bij. Maar niet voor lang als het aan Ilona Woltring op nummer 27 ligt. In haar tuin naderen verschillende waterobjecten hun voltooiing, zodat ze in het voorjaar vanaf het water het centrum van Weesp kunnen opfleuren. De kunstenares hoopt dat er nog meer Weespers zijn die wat willen maken.

Zelf maakt Woltring (68) al jaren waterobjecten, dus is ze zeer bedreven in het vervaardigen ervan. Wie vanuit haar werkruimte door de openslaande deuren naar buiten loopt, stuit op een zeepaard, een vis met een duiker op zijn rug, een enorme worm ("Het monster van Loch Weesp, zeg maar. Vind je 'm niet te eng?") en nog veel meer. Ze zijn gemaakt van piepschuim, bedekt met glasvezel en daaroverheen acrylcoating. "Met verband en houtlijm kan het ook, want daar ben ik ooit mee begonnen. Maar je kunt ook andere materialen gebruiken. Zo heeft Oversingel een paar jaar geleden meegedaan met een rollator van petflessen."

De waterobjecten gaan in de week voor kunstmanifestatie Weespers aan de Wand (met Pinksteren) te water en blijven dan tot eind augustus liggen. Wie mee wil doen, heeft dus nog 2,5 maand om iets te maken. "Ton-Hoe Lau, de initiatiefnemer van de manifestatie, is met de waterobjecten begonnen. Ik vond het briljant en ben aangehaakt. Het is letterlijk heel laagdrempelig, want je hoeft nergens naar binnen. Mensen lopen er vanzelf langs en krijgen er hopelijk een glimlach van."

Jarenlang dreven er tijdens Pinksteren objecten van Weesper kunstenaars in het water. Tot de klad er om verschillende redenen in kwam en Woltring en het bestuur van de kunstmanifestatie niet meer zo goed met elkaar overweg konden. "Die ballotage vind ik niks. Iedereen zou mee moeten kunnen doen. Bij de waterobjecten die ik nu organiseer, mag dat ook. Mits ze niet aanstootgevend zijn en stevig in elkaar zitten." Belangstellenden (scholen, clubs, particulieren, instellingen etc.) kunnen hun idee mailen naar i.woltring@planet.nl of de Weespse bellen op 0294-410444. "Dan kunnen we samen bekijken of het uitvoerbaar is en of ze hulp nodig hebben."

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant