Afbeelding
Foto: Marieke van Veen
Audio

Het referendum, de uitslag, de reacties

Politiek

WEESP - Opluchting en blijdschap aan de ene kant, teleurstelling en gemengde gevoelens aan de andere kant. Dit zeiden lijsttrekkers en anderen gisteren in het stadhuis vlak nadat de uitslag van het referendum bekend was.

57% van de Weespers koos voor een fusie met Amsterdam, 43% voor Gooise Meren.

Beluister hier de hele reportage.

Hier enkele soundbites in volgorde van opkomst.

Jan Renzenbrink (CDA)
pro Gooise Meren
"Dit is de realiteit, we moeten nu zorgen dat de Weesper belangen een zo goed mogelijke plek krijgen in de nieuwe, Amsterdamse situatie."

Maarten Miner (GroenLinks)
pro Amsterdam
"Ik schatte het vooraf in op fiftyfifty. Dat nu 57% voor Amsterdam kiest is overweldigend. En hartstikke goed."

Laura van Dalen (VVD)
pro Gooise Meren
"De verdeeldheid moeten we achter ons laten. Weesp moet weer een eenheid vormen, juist richting Amsterdam. Aan ons zal het niet liggen. Wij volgen het referendum en stemmen maandag in de gemeenteraad voor Amsterdam."

Lars Boom (WSP)
pro Amsterdam
"We hebben nu een heldere taak, namelijk om zoveel mogelijk gebruik te maken van de expertise van Amsterdam. Om het nog beter te doen voor Weesp."

Léon de Lange (D66)
pro Amsterdam
"De ja-stem voor Amsterdam is heel duidelijk. Nu komt de tijd van verbinden, we moeten met z'n allen naar de toekomst van Weesp kijken, dat is het allerbelangrijkste."

Bert Keesman (PvdA)
pro Amsterdam
"Door de uitslag van het referendum is de beslissing voor de gemeenteraad aanstaande maandag makkelijker geworden. We moeten ons er wel van zijn dat 42% van de Weesper bevolking teleurgesteld zal zijn. We moeten wel samen verder."

Arnest Mostert (platform De Toekomst van Weesp)
pro Gooise Meren
"Ja jammer, niet gelukt. De politiek moet ook luisteren naar de minderheid. Met name VVD en CDA zullen zich in de onderhandelingen met Amsterdam hard moeten maken voor de dingen die zo belangrijk worden gevonden door de mensen die voor Gooise Meren zijn."

Burgemeester Van Bochove
"O zeker, er zal ook aandacht moeten worden besteed aan de groep inwoners die een voorkeur voor Gooise Meren uitsprak. Dat is aan de politiek. Daar hebben we ook nog wel even de tijd voor. Want w beginnen met een ambtelijke fusie, de bestuurlijke fusie is nog even weg."

Hein Stulemeijer (PvdO)
pro Gooise Meren
"Ik hoop dat het Weesp en de Weespers in de toekomst goed zal gaan, maar ik ben daar met deze keuze voor Amsterdam wel een beetje bang voor."

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant