Uitgaan en de verleidingen van alcohol en drugs: hoe bereid je je kind daarop voor?
Uitgaan en de verleidingen van alcohol en drugs: hoe bereid je je kind daarop voor? Foto: Bastiaan Miché

Avond over alcohol, drugs, gamen en sociale media op het Casparus

Zorg

WEESP - Alcohol, drugs, gamen en social media: hoe leer je je kind daarmee omgaan? Het antwoord op deze vraag en nog veel meer komt maandag aan de orde tijdens een thema-avond op het Casparus College.

De school organiseert deze avond samen met Jellinek. "De avond is gevuld met feitjes, weetjes, handige tips en voorbeeldsituaties gespeeld door acteurs", vertelt Chiquita Relyveld, directeur van het Casparus College.

Het gaat over wat alcohol en andere middelen met je doen, maar ook over welke aanpak het beste werkt: regels stellen of praten? "Als ouder lijk je steeds minder invloed te hebben, maar is dat wel zo? Het is belangrijk dat ouders hiermee vertrouwd raken, want zij hebben meer invloed dan ze denken."

Voor alle ouders
De thema-avond is gratis toegankelijk voor alle ouders van leerlingen uit klas 1 t/m 4, dus ook van leerlingen buiten het Casparus College. Ook ouders van kinderen in groep 8 zijn welkom. Deze leeftijdsgroep is niet te jong om al bezig te zijn met alcohol en drugs, vindt Relyveld. "Je kunt niet vroeg genoeg beginnen om kinderen mee te nemen in de wereld die ze in de toekomst tegenkomen. Hoe bescherm je ze, hoe leer je ze nee te zeggen tegen alcohol en drugs die op een gegeven moment toch gebruikt gaan worden door leeftijdsgenoten." Op het Casparus College zelf wordt in de lessen regelmatig aandacht besteed aan de invloed van alcohol en drugs en op school en schoolfeesten mag geen alcohol worden gebruikt of gerookt."

In gesprek gaan
Gamen en sociale media zullen zaken zijn die in menig gezin ook op deze leeftijd al voor de nodige discussies zorgen. "Ook op school merken we dat de telefoon moeilijk weg te leggen is. Dat is wel de regel bij ons, behalve als de telefoon nodig is voor activiteiten in de les", vertelt Relyveld. "Ook thuis is het lastig om in de gaten te houden en te doseren wanneer wel en niet. Daarom is het juist zo belangrijk om het gesprek daarover aan te gaan met je kinderen, ook over de gevolgen in de toekomst als je dat voor jezelf niet goed kunt doseren."

Tijdens de thema-avond leren ouders om juist voor er problemen zijn goede afspraken te maken met hun kinderen. "Het is heel makkelijk om te straffen, maar het is nog beter om aan de voorkant goede afspraken te maken en bijtijds het gesprek aan te gaan als je merkt dat het toch niet goed gaat. Er is tijdens de thema-avond ook volop gelegenheid om vragen te stellen."

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant