Afbeelding
Foto: André Verheul

Formeel besluit: toewerken naar fusie met Amsterdam

Politiek

WEESP - De gemeenteraad van Weesp nam vanavond in de Grote Kerk het formele besluit om een fusie met Amsterdam aan te gaan. De komende vier jaar is dat alleen een ambtelijk samengaan. 

De raad besprak eerst de uitkomst van het referendum (57% voor Amsterdam, 43% voor Gooise Meren). Deze uitkomst onderstreepte de keuze die een ruime meerderheid van de raad in november al had aangekondigd. 

Vóór de fusie met Amsterdam stemden: WSP, GroenLinks, PvdA, D66 en VVD. De VVD pleitte eerder voor Gooise Meren, maar volgt de meerderheid van het referendum. Het CDA erkent “de nieuwe realiteit van Amsterdam”, maar wil met de tegenstem zichtbaar maken dat een groot deel van de Weesper bevolking liever Gooise Meren als uitkomt had gezien  

Grote meerderheid
Dat bracht de stemverhouding op 14 tegen 2. Gerton van Unnik (Weesp bij Gooise Meren) was niet aanwezig in de kerk. Hij wilde zich van stemming onthouden, zo liet hij weten.

De referendumverordening schreef voor dat het besluit nog genomen werd door de 'oude' gemeenteraad.

Grondig proces
Dat Weesp zou moeten samenwerken of fuseren, stond al langer vast. Na een grondig proces, waarbij de burgers volop betrokken werden en waar uiteindelijk ook het referendum aan werd toegevoegd, is de keuze voor de fusiepartner nu gevallen op Amsterdam.

Plan van aanpak
De raad geeft met dit besluit het college de opdracht in contact te treden met Amsterdam over een ambtelijke fusie. In overleg met Amsterdam wordt de precieze datum van de ambtelijke fusie bepaald en wordt een plan van aanpak vastgesteld. Deze ambtelijke fusie leidt op zijn vroegst in 2022 tot een bestuurlijke fusie (gemeentelijke herindeling).

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant