Afbeelding
Foto: André Verheul

Terug bij af: Sluis-en-bruggenfeest (opnieuw) op losse schroeven

Cultureel

WEESP - Als de inwoners van Weesp het laatste weekend van augustus weer samen feest willen vieren, dan zullen ze daar zelf ook iets voor moeten doen. Dat zegt Pieter Kors, eigenaar van café 't Helletje aan de Stationsweg en al jaren een drijvende kracht achter het driedaagse Sluis-en-bruggenfeest. Het S&B-comité luidt de noodklok: met het kleine clubje dat over is, kan het feest niet op poten worden gezet.

"Ik snap het best wel als de mensen nu denken: daar heb je ze weer met hun noodkreet. Ze gaan ervan uit dat het wel losloopt omdat het feest toch altijd wel doorgaat. Maar er komt een moment dat het níet meer gaat. Wij vinden het zelf ook vervelend dat we opnieuw de noodklok moeten luiden. Maar als we dat niet doen, is er straks echt geen feest."

Na goed jaar weer terug bij af
Pieter Kors en Theo Voskuil hebben de kar zeven jaar lang getrokken. "De mensen hadden een mooi feest, maar op ons trok het een zware wissel. Ik heb natuurlijk ook nog mijn eigen café te runnen, maar ik werd om het minste geringste opgetrommeld om elders een probleem op te lossen. Dat wilde ik niet meer." Dus werd er vorig jaar een vrijwilligerswervingsactie opgezet. Daar kwamen behoorlijk wat mensen op af en het probleem leek opgelost. Toch is de organisatie nu weer terug bij af.

Kors: "Ik geef toe dat ik het misschien niet goed heb aangepakt. Toen vorig jaar na onze oproep mensen naar de avond in Aaltje kwamen om het feest te redden, heb ik ze één voor één gevraagd wat ze zouden willen oppakken. Daarbij heb ik niet gekeken of ze daar wel kennis en/of ervaring in hadden, ik was immers allang blij dat ze enthousiast waren. Maar hierdoor zijn helaas niet de juiste mensen op de juiste plek terechtgekomen. Daardoor ging het moeizaam. Het is dat nieuwe groepje dusdanig tegengevallen dat zij de organsiatie van het feest weer aan ons hebben teruggegeven. Vandaar dat we nu weer in hetzelfde schuitje zitten."

Andere aanpak
Daarom pakt Kors het dit jaar anders aan: "Ik hoef niet per se een nieuw bestuur, dat willen Theo en ik op zich best nog even blijven doen. Maar we hebben wél mensen nodig die ons helpen en ons dingen uit handen nemen, zowel in de aanloop als tijdens het feest zelf. We hopen dat we aan het clubje van vorig jaar nog wel wat vrijwilligers overhouden, maar dat is niet genoeg. Dus Weespers, denk niet: ach, dat komt wel goed. Als we geen nieuwe aanmeldingen krijgen, komt het namelijk echt niet goed. En dan heeft Weesp dit jaar dus geen feest."

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant