Fietsen vergroot je zelfstandigheid, waardoor je sneller integreert, zegt Latifa Makhlouf.
Fietsen vergroot je zelfstandigheid, waardoor je sneller integreert, zegt Latifa Makhlouf. Foto: Marieke van Veen

Latifa Makhlouf leert nieuwkomers in Weesp fietsen

Mensen

WEESP - Latifa Makhlouf leert nieuwkomers in Weesp fietsen. Want waar zou je in Weesp zijn zonder een fiets? Veel nieuwkomers hebben echter nog nooit op een fiets gezeten.

Elke dinsdag verzorgt Latifa Makhlouf fietsles voor volwassenen bij Gebouw Papelaan 99. Samen met de deelnemers fietst ze op het speelplein net zolang rondjes tot de cursisten zelfstandig Weesp in kunnen én durven. "Het is vooral dat laatste", weet de Weespse inmiddels: "De grootste hobbel is het overwinnen van je angst."

Zelf kwam Latifa (52) 14 jaar geleden vanuit Marokko naar Nederland: "Die eerste periode was niet leuk. Ik sprak geen Nederlands en kende niemand. Ik was heel eenzaam. Ik ben er toen hard aan gaan werken om de taal te leren. Toen dat aardig was gelukt, was het tijd voor de volgende stap: sociale contacten en anderen helpen."

Ze belandde via Versa Welzijn bij het buurtpanel. "Ik wilde graag iets doen binnen mijn eigen wijk: Hogewey, een hele multiculturele wijk waarin veel mensen in dezelfde situatie zitten waar ik ooit in zat. Ik hoorde over de plannen voor een buurthuiskamer en ben die werkgroep ingestapt. Samen hebben we toen Buurtkamer de Kastanje opgezet. Deze maand bestaan we één jaar!"
Latifa zit nu ook in het bestuur en leidt sinds eind vorig jaar een eigen activiteit: fietsles voor volwassenen. "Ik fietste in Marokko zelden, het is daar veel te bergachtig. Maar in Weesp is fietsen juist heel fijn. Waar je ook heen wilt, op de fiets ben je er zo. Beter dan steeds in de auto stappen, want die rijden er al genoeg in Weesp. En fietsen is ook nog eens goed voor je gezondheid én het milieu."

Zelfstandigheid
Inmiddels leert de Weespse drie (nieuwe) stadsgenoten fietsen. De lessen zijn voor alle volwassenen, maar met een focus op nieuwkomers. "De groep zit nog niet vol, maar het begin is er. Nieuwkomers hebben veel aan hun hoofd: ze moeten van alles regelen, ze moeten de taal leren en ga maar door. Leren fietsen is dan geen prioriteit. Zonde, want fietsen vergroot je zelfstandigheid en je onafhankelijkheid, waardoor je juist makkelijker en sneller integreert."

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant