Afbeelding
Foto: André Verheul

Waarom kwam brandweer Diemen bij brand Weesp?

Algemeen

WEESP Het snelle interventieteam van de brandweer Weesp (TS2) was vrijdag als eerste ter plaatse bij de brand in de Pastoor Jansenstraat. Daarna volgden de brandweer van Diemen en Driemond. Waar was de rest van de Weesper brandweer? En waarom reageerde Muiden niet als eerste backup, zoals voorgeschreven? 

Vrijwilligers van de Weesper en Muider brandweer vragen zich dat ook af. Ze zijn bezorgd en ontstemd. De grote vraag is: waarom kregen zij geen oproep?

De woordvoerder van de brandweer Gooi en Vechtstreek bevestigt de ongebruikelijke opvolging van de alarmering. "Wij onderzoeken de zaak", laat hij weten.

Storing?
Of een en ander het gevolg is van een storing in het alarmeringssysteem, zoals in brandweerkringen rond gaat, kan hij niet zeggen. "Ook daar doen we onderzoek naar."

Vragen
De komst van de brandweer uit Diemen en Driemond toont aan dat de backup vanuit omliggende plaatsen in noodgevallen goed geregeld is. Dit bericht mag zeker niet de suggestie wekken dat de dramatische afloop van de brand te wijten is aan een eventueel falen bij de brandweer. Maar de situatie roept wel vragen op. Zoals: zijn hierdoor kostbare minuten verloren gegaan? En: wat nu als er vannacht weer brand is, wie komt er dan - en wanneer?

Niet speculeren
De brandweerwoordvoerder wijst erop dat het eerste voertuig binnen de norm aanwezig was. Deze brandweermensen zijn direct de woning binnengegaan. Verder benadrukt hij dat er altijd directe regionale ondersteuning klaarstaat. Over het overige wil hij niet speculeren.

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant