Afbeelding
Foto: Politie

Weespers lopen politiebureau in met nepwapen

Politie

WEESP - Een grap van twee Weesper jongens in het politiebureau van Hilversum had dinsdagmiddag bijna dramatische gevolgen. De twee liepen naar binnen met een neppistool, waarna een agent bijna zijn eigen wapen trok. 

De twee jongens zijn 14 en 17 jaar. Bij binnenkomst in het bureau loopt één van hen voorop met zijn handen op zijn rug. De ander loopt achter hem en drukt een wapen in zijn rug. Een agent ziet de twee binnenkomen en signaleert meteen het wapen.

Schrikken
Hij ziet echter niet dat het om een nepwapen gaat en wil zijn wapen pakken. Op het moment dat de agent zijn hand op de holster legt, schrikken de jongens en zeggen ze direct dat het om een nepwapen gaat. Hierop worden de jongens aangehouden. De andere jongen haalt ook een nepwapen uit zijn broek en de wapens worden in beslag genomen.

Straf
Met een proces-verbaal op zak mochten de jongens even later weer naar huis. Een officier van justitie zal op een later moment een beslissing over de straf nemen. Dit zal naar waarschijnlijkheid een boete of een HALT-straf zijn. Op het bureau is er ook een goed gesprek geweest met de jongens en hun ouders.

Nepwapens
De politie benadrukt dat sommige speelgoedwapens of nepwapens lijken zo sterk op een echt vuurwapen dat ze gebruikt kunnen worden om iemand mee te bedreigen. "De kleur speelt daarbij geen rol. Als de politie zelf twijfelt over de echtheid van een wapen, grijpt de politie in. Het verschil tussen een echt en een nepwapen is vaak nauwelijks te zien, zeker in een situatie waarin de politie snel een beslissing moet nemen. Bij twijfel benadert de politie de gebruiker als vuurwapengevaarlijke verdachte. Dat kan ingrijpende gevolgen hebben."

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant