Precisiewerkje aan de gevel van het stadhuis.
Precisiewerkje aan de gevel van het stadhuis. Foto: André Verheul

Opknapbeurt voor voorgevel stadhuis

Cultureel

WEESP - De oplettende Weesper heeft het vast al gemerkt. En dat is ook niet zo gek, want je kunt er haast niet omheen. Het stadhuis krijgt een opknapbeurt. De hele voorgevel wordt geschilderd.

Het schilderen van de gevel van het stadhuis duurt zo'n zes tot acht weken, zegt Edwin Ferwerda van het Weesper schildersbedrijf Pover. "Het hangt een beetje af van hoeveel trouwerijen er zijn."

Pover schildert elk jaar een andere gevel van het monumentale gebouw. Dit jaar is de voorgevel aan de beurt. Dat betekent: de kozijnen en roedes van de 17 ramen plus de twee openslaande balkondeuren. Een klus die in het oog springt en die het schildersbedrijf veel reacties oplevert. "Vorig jaar was de zijgevel aan de beurt. Die hebben we toen helemaal ingepakt met een steiger. Met de voorgevel kan dat niet", legt Ferwerda uit. Want het stadhuis is een gewilde trouwlocatie en welk bruidspaar wil nu een stadhuis dat in de steigers staat op z'n trouwfoto's? Dus werkt schilder Jan Melis vanaf een hoogwerker, die hij even wegrijdt als er een trouwfotograaf in de buurt is. Omdat Pover niet beschikt over zulke hoge hoogwerkers, is er een ingehuurd. De naam van het schildersbedrijf staat daar niet op, vandaar het autootje van Pover dat aan de voet van het stadhuis staat geparkeerd. Want wie zo'n aansprekende schildersklus mag uitvoeren, wil dat uitdragen ook. "Niet iedereen mag het stadhuis schilderen, maar wij wel", zegt Ferwerda met gepaste trots. "We hebben het druk, maar voor het stadhuis maken we altijd met plezier ruimte in onze planning. Het levert ons uiteraard ook weer leuke reacties, goede referenties en nieuwe opdrachten op."

Winterschilder
We hebben het hier trouwens niet over zomaar even een likje verf. 'Onderhoudswerk' is een beter woord. Het schilderwerk is een cruciaal onderdeel van het onderhoud en behoud van het uit 1776 stammende monument. Het is eigenlijk een doorlopend project, dat in nauwe samenspraak met Bart-Jan van Barneveld van de gemeente wordt uitgevoerd. "Samen houden wij ons mooie Weesper stadhuis in goede staat." Het stadhuis kent zo z'n eigen karakteristieken, maar heeft voor de ervaren schilders van Pover geen geheimen meer. Ferwerda legt uit dat er goed naar de staat van de kozijnen wordt gekeken, ook aan de binnenzijde. Van de winter wordt namelijk de binnenkant geschilderd.

Nu we zo eens met de schilder meekijken valt het op dat de ramen op elke verdieping van het stadhuis een andere hoogte hebben. Maar dat terzijde. Tot slot: welke kleur wit zit er op de kwast? "Wij zeggen altijd 'Weesper wit', dan weten we genoeg."

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant