KVO-adviseur Maarten van Weel in actie tegen de verrommeling.
KVO-adviseur Maarten van Weel in actie tegen de verrommeling. Archieffoto: Lisa van Dorp

Andere opzet voor netjes en veilighouden bedrijventerreinen

B2b

WEESP - Voor het netjes en veilig houden van de bedrijventerreinen stapt Weesp over naar een andere opzet, waarbij het initiatief geheel bij de bedrijven ligt. De gemeente spreekt van het doorontwikkelen van het Keurmerk Veilig Ondernemen (KVO).

Bij het KVO werken bedrijfsleven, gemeente, brandweer en politie nauw samen om de omgeving schoon, heel en veilig te houden. Een onderdeel van de systematiek is een regelmatige rondgang over het bedrijventerrein om vervolgens de geconstateerde ongewenste situaties meteen aan te pakken. In Weesp werd dat sinds in 2005 voortvarend opgepakt, wat leidde tot zichtbare verbeteringen en tot een landelijk erkend keurmerk voor de bedrijventerreinen Noord en Nijverheidslaan. Zo'n keurmerk blijft drie jaar geldig en levert ondernemers korting op de verzekeringspremie op.

Sinds 2015 zit echter de klad in deze aanpak. Bovendien heeft KVO-adviseur Maarten van Weel, kartrekker van het eerste uur, onlangs afscheid genomen.

Gemeente komt met parkmanagement
De gemeente maakte vorige week bekend een nieuwe aanpak te kiezen onder de noemer parkmanagement. Gemeente, politie en brandweer leggen het initiatief geheel bij bedrijvenvereniging IVW, die nu ondernemers zoekt die dit klusje erbij willen doen. "Die commissie gaat de rol van Maarten van Weel overnemen, meer verandert er eigenlijk niet", zo vat IVW-voorzitter Reinier Mommaal het samen. Dat betekent volgens Mommaal ook dat de driejaarlijkse hercertificering overeind blijft die nodig is voor het behoud van het waardevolle KVO-certificaat.

Voor beide bedrijventerreinen moet een plan van aanpak komen, met de bijbehorende middelen. Gemeente en IVW hebben het volste vertrouwen. Burgemeester Bas Jan van Bochove: "Met gemeente, politie en brandweer wordt volgens een vaste systematiek gewerkt aan de kwaliteit en de veiligheid." En Mommaal: "Als ondernemers willen we meer verantwoordelijkheid dragen." Intussen belooft de gemeente het beheer van de straten te blijven doen; iets dat overigens gewoon een kerntaak is.

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant