Afbeelding
Foto: Brian Elings

BV Digitaal?

B2b

Niels van de Griend, notaris in Weesp, besteedt in deze column aandacht aan de actualiteiten en ontwikkelingen die een raakvlak hebben met zijn notariaat.  

Het lijkt er sterk op dat mede door Covid 19 meer en meer gebruik wordt gemaakt van digitale voorzieningen. Ook in het notariaat volgen de digitale ontwikkelingen zich in sneltrein vaart op, hoewel in veel gevallen ‘live’ contact aan te bevelen blijft. In een persoonlijk gesprek valt eigenlijk pas goed vast te stellen wat de bedoeling en wensen zijn, zonder dat er directe invloed is van anderen. Dat is één van de redenen, dat bij het maken van testamenten en levenstestamenten in beginsel een begunstigde en/of gevolmachtigde niet aanwezig mag zijn bij het gesprek. Samen aan tafel kan dat gecontroleerd worden, via videobellen in beginsel niet.

Ook de ‘echte’ handtekening is niet zomaar te vervangen door een digitale handtekening. Er is uiteraard al de nodige rechtspraak over verschenen. De wet (voor de liefhebbers artikel 3:15a BW) heeft inmiddels bepalingen omtrent geldigheid van digitale handtekening vastgelegd. Er zijn overigens verschillende soorten digitale handtekeningen, waarbij de mate van betrouwbaarheid uiteraard gelijk loopt met de hoeveelheid technische eisen. In elk geval is de ene digitale handtekening de andere niet en hebben dus ook lang niet alle digitale handtekening dezelfde geldigheid. ‘Digitaal’ is dus geen toverwoord en zeker niet eenduidig.

In hetzelfde kader komt er binnenkort wetgeving op grond waarvan de oprichting van een BV digitaal kan plaatsvinden. Voor de volledigheid: de scheidslijn ten opzichte van een papieren oprichting met een gelegaliseerde volmacht is wel heel erg dun. Op basis van Europese regelgeving zou digitaal oprichten van een BV uiterlijk op 1 augustus 2021 mogelijk moeten zijn. Wat precies wordt verstaan onder ‘digitaal oprichten’ is nog wat onduidelijk omdat de Nederlandse wetgeving nog moet worden gemaakt, maar het lijkt er sterk op, dat het zal gaan om digitaal contact gecombineerd met het zetten van een digitale handtekening.

Omdat dat het praktischer kan zijn en in elk veel minder (reis-)tijd zal kosten is het de verwachting, dat met name in internationaal verband de digitale oprichting omarmd zal worden. In andere gevallen is het goed denkbaar dat de oude en vertrouwde wijze nog lang zal ‘meegaan’. Het hele proces tot en met inschrijving bij de KVK met een fysiek contactmoment verloopt namelijk op dit moment al zeer snel, eenvoudig én ook digitaal.
Verder wordt dat contactmoment vaak ook gebruikt worden om andere zaken, zoals het testament, levenstestament, overdracht aan kinderen en dergelijke, meteen ‘even’ te bespreken.

Kortom, laat de digitale toekomst maar komen, we kijken er echt naar uit maar in de tussentijd en ook daarna is en blijft direct ‘live’ contact mogelijk en vaak ook gewenst.

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant