Afbeelding

Ondernemersfonds nog geen zekerheidje

B2b

WEESP - De raadsfracties voelen de noodzaak van een ondernemersfonds, maar of het huidige voorstel van B en W daarvoor goed genoeg is moet blijken in de gemeenteraad.

WSP, PvdA en D66 willen doorpakken, de andere partijen hebben vragen, kritiek en twijfels, zo bleek in de raadscommissie.

Reclamebelasting
Het voorstel is om reclamebelasting in te voeren in een groot deel van de binnenstad. Elke ondernemer met een reclame-uiting (waar nog geen precario voor wordt betaald) wordt aangeslagen. Het gaat om 400 tot 1000 euro per jaar per ondernemer.

De opbrengst wordt in een soort ondernemersfonds gestort. Niet de gemeente, maar een stichting gaat over de besteding. In die stichting zijn ondernemers vertegenwoordigd.

Over die stichting zijn nog de nodige vragen. Wie nemen zitting in die stichting en namens wie opereren zij? En: welke regels worden er gesteld aan de besteding van het geld?

Geen feestverlichting
Winkeliersvereniging WDO dringt aan op dit ondernemersfonds, om de kosten voor feestverlichting en activiteiten eerlijker te verdelen. Nu trekt een deel van de winkeliers hiervoor de portemonnee, maar niet iedereen. "Zonder dit fonds, hebben we volgend jaar geen feestverlichting meer", zei WDO-voorzitter Vos.

Vitale binnenstad
Volgens wethouder Heijstee (WSP) is het ondernemersfonds bedoeld voor een vitale en levendige binnenstad. Daar hoort ook de bestrijding van leegstand bij.

Het voorstel wordt 20 december behandeld in de gemeenteraad.

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant