Het griepvaccin is samen met hormoonproducten en lactuloseproducten de core business van Abbott Weesp.
Het griepvaccin is samen met hormoonproducten en lactuloseproducten de core business van Abbott Weesp. Foto: Marieke van Veen

Abbott wil in Weesp naar 300.000 'griepeieren' per dag

B2b

WEESP - Abbott Weesp wil de productie van het griepvaccin verhogen met minstens 50 procent. Hiervoor moet de fabriek worden aangepast.

Influvac, zoals het griepvaccin heet, wordt geproduceerd in kippeneieren. Het griepvirus wordt in de eieren gespoten, waarna het virus zichzelf vermeerdert. Na een paar dagen wordt het virus geoogst. De huidige maximale inbreng is 200.000 eieren per dag. Dat moeten er 300.000 worden, zo blijkt uit het 'Constructief uitgangspuntenrapport' van Abbott. Dit rapport staat op www.odnzkg.nl, de website van de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied.

In datzelfde rapport staat ook wat er op het terrein moet gebeuren om de productie tot de gewenste aantallen op te kunnen schroeven. Aan Gebouw WWY wordt aan twee kanten een stuk aangebouwd zodat er een extra entings- en een oogstmachine kunnen worden geplaatst. Het naastgelegen WWP-gebouw wordt uitgerust met onder meer acht nieuwe centrifuges. Vergroting van dit gebouw is niet nodig omdat er een zogenoemde cleanroom leegstaat die hiervoor gebruikt kan worden.

Vraag naar griepvaccin neemt toe
Verder wordt er in het rapport ook gesproken over een wijziging in de ploegendiensten, zodat de productiecyclus van het vaccin kan worden teruggebracht van drie naar twee dagen. De wens om de productiecapaciteit te verhogen heeft te maken met de toenemende vraag naar het vaccin, zo laat woordvoerder Anita de Groot weten: "De Abbott-vestiging in Weesp is de enige vestiging waar Abbott het griepvaccin maakt. De vraagt naar dit vaccin neemt wereldwijd toe, vandaar de geplande uitbreiding in Weesp."

Vergunning verleend
De Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied, die omgevingsvergunningen verstrekt namens onder meer de provincie, heeft Abbott in Weesp in december de benodigde vergunning voor de uitbreiding verleend. De bezwaarschriftenprocedure loopt tot begin februari.

Abbott Healthcare zit sinds 2010 in Weesp. Het Amerikaanse farmacieconcern nam in dat jaar Solvay Pharmaceuticals over. Hiermee gingen in Weesp 510 arbeidsplaatsen verloren. Of nu met de uitbreiding van de griepvaccinproductie ook de arbeidsplaatsen weer toenemen, is niet duidelijk.

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je lidmaatschap.

Uit de krant

Voorproefje WeesperNieuws Extra? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief