Afbeelding

Gemeente verbiedt sample sale op bedrijventerrein - en gaat dat vaker doen

B2b

WEESP De gemeente Weesp heeft een sample sale van dames- en herenmode van Circle of Trust verboden. De uitverkoop met hoge kortingen zou dit weekeinde plaatsvinden in een bedrijfspand aan de Flevolaan. Verkoop aan consumenten is daar niet toegestaan.

Burgemeester Bas Jan van Bochove laat weten dat de gemeente vaker zal optreden tegen illegale detailhandel op het bedrijventerrein. "We weten dat het vaker gebeurt, we zien niet altijd alles. Maar op het moment dat wij er kennis van nemen of er door anderen op gewezen worden, zullen wij direct optreden. Laat die boodschap duidelijk zijn."

Dat optreden bestaat uit een gedwongen sluiting en het opleggen van een dwangsom.

Alerter
Van Bochove benadrukt dat de gemeente alerter en scherper op deze overtredingen zal zijn en daarover in gesprek gaat met bedrijvenvereniging IVW en winkeliersorganisatie WDO. De burgemeester zoekt uit of ook verhuurders van bedrijfsruimten kunnen worden aangepakt als ze hun ruimte aanbieden voor bijvoorbeeld een sample sale. "Je werkt dan mee aan een illegale praktijk", legt de burgemeester uit. Daarnaast onderzoekt hij de mogelijkheden om achteraf op te treden.

Waarom niet?
Waarom mag detailhandel niet op het bedrijventerrein? Het heeft te maken met de bescherming van het winkelgebied. Het tijdelijk gebruik van een goedkope loods zorgt bijvoorbeeld voor oneerlijke concurrentie ten opzichte van winkeliers. Als winkeliers daar niet tegen kunnen opboksen, verdwijnen ze, waarmee de binnenstad veel minder aantrekkelijk wordt. Op basis van een belangenafweging heeft de gemeenteraad van Weesp al lang geleden via het bestemmingsplan vastgesteld dat verkoop aan particulieren op de bedrijventerreinen niet is toegestaan.  

Action niet
Om die reden moest enkele jaren geleden een kringloopwinkel op het bedrijventerrein dicht en kon supermarkt Action zich niet aan de Hogeweyselaan vestigen.

Bouwmarkt wel
Voor autodealers, bouwmarkten en andere grote bedrijven gelden uitzonderingen. Ook gelden er op sommige plekken soepelere regels. "Wat wel en niet kan, staat in het bestemmingsplan. Dat moet je dus goed raadplegen voordat je iets onderneemt", legt de burgemeester uit.

Zo makkelijk is dat overigens niet. De gemeentelijke website verwijst je naar deze kaart

Grijs gebied
Over de interpretatie van het bestemmingsplan kan flinke discussie of zelfs juridische strijd ontstaan. Dienstverlening en webwinkels vormen vaak een grijs gebied. "Ondernemers zijn creatief - en soms ook met de regels. Het is onze taak om scherp te blijven, goed te beoordelen en het bestemmingsplan te handhaven", aldus de burgemeester.

De bewuste sample sale van Circle of Trust is verplaatst naar Amstelveen.

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant