Afbeelding
Advertentie

Hoe voorkomt u wateroverlast in uw tuin?

B2b

Op diverse plekken in Nederland was het onlangs weer raak: wateroverlast door stortbuien. Dit betekende ondergelopen wegen en straten, volgelopen kelders en tuinen die blank stonden. Samen moeten we op zoek gaan naar een oplossing voor dit probleem. Niet alleen de overheid moet met maatregelen komen, ook particulieren kunnen hun steentje bijdragen. Welke maatregelen kunt u nemen tegen de hoosbuien door de klimaatverandering?

Overlast in beeld
Wateroverlast ontstaat vooral in bebouwde gebieden. In korte tijd valt er zoveel neerslag dat het riool het de hoeveelheid water niet aankan. Onlangs is die overlast in kaart gebracht. Het bedrijf Bluelabel heeft voor 8 miljoen panden de impact van een hoosbui berekend. Ieder pand heeft een label gekregen, variërend van label A tot en met E. Bij label A is de kans op overlast nihil en bij label E is de kans op wateroverlast erg groot. Vooral in stedelijke gebieden en heuvelachtige landschappen is er meer kans dat uw kelder onderloopt of de straat blank komt de staan.

Maatregelen
Er zijn enkele maatregelen die u zelf kunt nemen om wateroverlast te beperken. Zo is het belangrijk meer groen in uw tuin aan te brengen. Borders en een gazon nemen al veel regenwater op. Hoe meer groen hoe beter maar een mooi terras mag natuurlijk ook niet ontbreken. Houd er met het aanleggen van uw tuin rekening mee dat de bestrating licht hellend afloopt naar het gazon of naar de borders.

Vang zelf zoveel mogelijk regenwater op. Dit kan met behulp van regentonnen of een vijver. Er zijn zelfs schuttingen die water kunnen opvangen. Ook zou u bestrating kunnen vervangen door grind want grind laat regenwater ook goed door. Een andere mogelijkheid is nog een tuinhuis of schuurtje van een groen dak te voorzien. Een dak van sedumbeplanting zorgt voor het opnemen van regenwater ook voor extra isolatie en is milieuvriendelijk.

Goed voorwerk
Niet alleen een goede terrasafwatering is van groot belang, ook de ondergrond moet in orde zijn. Als u ervoor zorgt dat de ondergrond van het terras stevig is en voldoende is ingeklonken, wordt de kans op verzakking aanzienlijk verkleind. Water krijgt zo geen kans om het zand onder de tegels weg te spoelen. En andere optie is nog om drainage aan te leggen onder de bestrating. De drainage sluit u aan op de riolering. Als u landelijk of aan het water woont, kunt u de drainage laten uitmonden in het water of in in een greppel. Genoeg oplossingen dus om het regenwater bij uw woning weg te houden.

Tuinadvies nodig?
Kok-Hoorn is de allrounder op het gebied van bestrating in Hoorn en ver daarbuiten. Dit doen wij voor zowel particulieren als bedrijven. Wij bieden een totaalpakket op het gebied van (sier)bestrating, riolering en afwatering. Ook kunnen wij u adviseren als u hulp nodig heeft bij het aanleggen van uw tuin. Met het juiste materieel en de juiste kennis verzorgen wij ook het grondwerk bij uw huis of bedrijfspand. Als u wilt weten wat wij voor u kunnen betekenen, neem dan contact met ons via het contactformulier op onze website. Voor meer informatie of advies kunt u terecht op onze website www.kokhoorn.nl. Uw vraag kunt u ook sturen naar: info@kokhoorn.nl.

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant