Bij September Muiden doen bewoners dingen waar zij blij van worden.
Bij September Muiden doen bewoners dingen waar zij blij van worden. Foto: Iowah Foto-Grafish

Kleinschalig wonen voor ouderen met dementie bij September Muiden

Advertorial

MUIDEN September Muiden opent deze zomer twee woonhuizen, net buiten het historische stadje op Zorglandgoed Hoogerlust, met veertig appartementen voor ouderen met dementie.

Zorglandgoed Hoogerlust is een prachtige, geborgen plek midden in de natuur en dicht bij Amsterdam. Mensen die bij September komen wonen, hebben één ding gemeen en dat is dat ze door dementie niet meer zelfstandig kunnen wonen. Dat betekent dat dementerenden 24-uurszorg nodig hebben. Die hulp en zorg zijn bij September goed geregeld, maar wel anders dan bewoners in de ouderenzorg gewend zijn in Nederland. Met de juiste hulp kunnen mensen met dementie nog verrassend veel zelf doen en dat vinden ze heel fijn.

Grote familie

Bij September Muiden leven bewoners als een grote familie en doen ze de dingen waar zij blij van worden. Ze krijgen passende zorg en een fijne dagindeling die kan bestaan uit bijvoorbeeld tuinieren, musiceren, schilderen, koken, wandelen en fietsen. Familie, vrienden en bekenden zijn welkom. De deur staat altijd open. 

Ook zijn er geen strakke dagschema’s bij September Muiden. De bewoners hoeven niet om 7.00 uur te douchen omdat ze dan aan de beurt zijn en vervolgens een heel programma krijgen voorgeschoteld. Bewoners houden zelf de regie over het indelen van de dag. Laat naar bed, uitslapen en daarna samen met een begeleider een wandelingetje maken door de buurt of naar de supermarkt? Alles is mogelijk. Mensen kunnen het leven zoals ze gewend waren zo lang mogelijk voortzetten.

Zelfstandig wonen

Mensen wonen in het woonhuis van September, ze verblijven hier niet. Het is wel een thuis voor ze, de plek waar ze naar terug willen. De bewoners hebben een fijn eigen appartement met woon- en slaapgedeelte en badkamer. Bewoners kunnen hun eigen meubels meenemen, waardoor het appartement vertrouwd en veilig aanvoelt, zoals thuis. Maar ze kunnen ook naar een van de gezellige woonkamers, de grote leefkeuken of de prachtige tuin. Uiteraard zijn de woonhuizen voorbereid op de oude dag. Maar wel zodanig dat de huiselijkheid niet verloren gaat door onnodige aanpassingen en hulpmiddelen.

De woonhuizen van September Muiden zijn onderdeel van de vernieuwing van Zorglandgoed Hoogerlust.  Op de mooie locatie aan de Vecht wordt een gloednieuw zorglandgoed gecreëerd dat zorg, groen en recreatie combineert. Een plek waar bewoners deel blijven uitmaken van de samenleving.

Wilt u meer informatie over September Muiden? Neem dan contact op met leidinggevende Anieke Eikelenboom via 088-572 32 22, of anieke.eikelenboom@wonenbijseptember.nl, of kijk op www.wonenbijseptember.nl.

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant