Afbeelding
Foto: Hans Peijs

UWV: ‘Kinderopvang grootste zorgenkind’

Bedrijven

REGIO Er is in de regio, en ook in Weesp, een nijpend tekort aan personeel in de kinderopvang. Dat meldt uit het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV). “De kinderopvang is het grootste zorgenkind.”

Sociaal werk, Jeugdzorg en Kinderopvang (SJK) hebben te maken met grote personeelstekorten. De komende jaren zal de situatie niet anders zijn, klinkt het sombere UWV-bericht. Volgens het arbeidsmarktprogramma Zorg en Welzijn (AZW) doen de ernstigste tekorten zich voor in de deelsector kinderopvang. Het aantal vacatures voor medewerkers kinderopvang is dit jaar in de regio ‘t Gooi en de Vechtstreek gestegen van 68 naar 148 vacatures. Ten opzichte van het tweede kwartaal 2021 is deze vraag meer dan verdubbeld (+118 procent). Het aantal WW’ers in deze beroepsgroep is daarentegen het afgelopen jaar met 40 procent gedaald. 

Uitkeringen

Het UWV verstrekte eind oktober 2.269 WW-uitkeringen in de arbeidsmarktregio ‘t Gooi en de Vechtstreek. Dat waren zeventig uitkeringen minder dan een maand geleden, een daling van 3 procent. In deze regio is het aantal WW’ers met een beroep in het Sociaal Werk, de Jeugdzorg en Kinderopvang verder afgenomen. Het aantal vacatures in deze beroepsgroepen stijgt nog steeds. Dit zorgt voor knelpunten in de zorg voor kwetsbare groepen, maar de tekorten in de kinderopvang belemmeren ook werkenden in andere sectoren die mogelijk meer zouden willen werken. 

Het aantal WW-uitkeringen in deze arbeidsmarktregio nam in oktober nog verder af. Eind oktober verstrekte UWV in de regio in totaal 2.269 WW-uitkeringen. Dat waren 70 uitkeringen minder dan een maand eerder (-3 procent). 


Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je lidmaatschap.

Uit de krant

Voorproefje WeesperNieuws Extra? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief