Internet verandert rol winkelen ingrijpend

  Bedrijven

WEESP - In de hele regio neemt de omzet in winkels af. Grote klappen vallen er in Bussum en Hilversum. Weesp houdt zich vooralsnog prima. Vooral niet-dagelijkse boodschappen worden niet meer op de traditionele winkelplekken gedaan.

Het zijn daarmee de grotere, traditionelere, concentraties van winkels in de regio die het moeilijk hebben en dan niet voor de normale boodschappen, maar voor de aankopen die af en toe worden gedaan. De leegstand loopt daar het hardst op en de omzet verdwijnt.

Internet
Het is vooral internet die daar de schuldige aan is, zo concluderen de onderzoekers achter het Koopstromenonderzoek 2016. Het web is het grootste winkelcentrum van Nederland geworden. De structuur van winkelen is voor iedereen radicaal gewijzigd, iedereen kan overal alles kopen wat ze willen. In dat licht gezien is het knap dat winkels zich zo goed staande weten te houden, zo menen de onderzoekers.

Revolutie
We zitten midden in een revolutionaire ontwikkeling. Internet heeft dingen veranderd waarbij het onduidelijk is hoe die op hun plek gaan vallen. Er is voorlopig nog geen afname te zien in de groei van bestedingen online en jongeren trekken steeds meer naar online. De onderzoekers durven zich dan ook niet echt aan een toekomstprognose te wagen. Zij stellen alleen dat winkelcentra waar meer flexibiliteit is, betere mogelijkheden hebben. Het is aan de gemeenten en de lokale bestuurders om te anticiperen op alle ontwikkelingen.

"En daarbij zijn soms pijnlijke, complexe en kostbare transitieopgaven onafwendbaar", zo besluiten ze.


4 reacties
Elke woensdag het WeesperNieuws per e-mail
Meer berichten